Нови функции на Софтуера за управление на приходите на НАП са пуснати в експлоатация

Нови функции на Софтуера за управление на приходите на НАП са пуснати в експлоатация
        

Нови функционалности на Софтуера за управление на приходите (СУП) на Националната агенция за приходите бяха въведени в експлоатация. Вече работи единната данъчно-осигурителна сметка, която позволява електронен достъп на служителите на НАП до информация за платените и дължими данъци и осигурителни вноски на всички фирми и граждани в България. Досега тези данни се ползваха от служителите на НАП чрез отделни софтуерни приложения.

През 2008 година НАП ще предложи на своите клиенти и възможност чрез Интернет да проверяват платените от тях данъци и осигуровки. Новата електронна услуга ще използва персонален идентификационен код (ПИК) за достъп до информацията чрез сайта на агенцията.

Внедряването на единната данъчно-осигурителна сметка значително ще ускори издаването на над 400 000 удостоверения за наличие и липса на данъчни и осигурителни задължения, които се издават от НАП годишно.

От въвеждането в експлоатация на СУП в началото на миналата година до момента чрез системата са обработени 3 713 472 уведомления за трудови договори и 2 330 977 декларации за дължимите осигурителни вноски.

        

Времето