НАП ще прави електронни ревизии в края на 2008 г.

НАП ще прави електронни ревизии в края на 2008 г.

            

В края на следващата година служителите на НАП ще могат да извършат първите електронни ревизии. Ревизорите ще проверяват фирмата дистанционно, като преглеждат електронните записи в счетоводството на предприятието. Хартиени документи ще бъдат изисквани само по изключение. Това стана ясно на третото заседание на Консултативния съвет (КС) по прилагане на данъчното и осигурително законодателство при НАП, което се проведе на 7.12.2007 г.

Подобряването на качеството на контролно-ревизионната дейност на НАП беше една от основните теми на заседанието на съвета. Изпълнителният директор на агенцията Мария Мургина посочи, че в тази посока са извършени редица дейности като: обособяване на специализирано звено в НАП за извършване на селекция на рискови фирми; издадени са 2 наръчника за провеждане на ревизии в браншовете „Строителство” и „Туризъм”; в процес на изграждане е нова дирекция в НАП „Анализ на риска”, която ще заработи от началото на следващата година; приет е и нов стратегически план на НАП за периода 2008-2013 г. с ключов приоритет качествена контролно-ревизионна дейност. В системата действат и специално разработени вътрешни процедури за извършване на ревизии и проверки, съществува и дирекция „Инспекторат”, която контролира законосъобразността на действията на органите по приходите в цялата страна, изтъкна още Мургина.

Ще се проучи възможността за създаване на работна група с представители от НАП, НОИ, Националната здравно-осигурителна каса и членовете на Консултативния съвет, чиято цел ще е преглед и опростяване на осигурителните декларации, подавани пред Националната агенция за приходите. Друга задача на групата ще бъде въвеждането на механизъм за намаляване на изискванията за предоставяне на една и съща информация пред различните ведомства, стана ясно още на заседанието на съвета.

На заседанието на Консултативния съвет бяха обсъдени също механизмите за плащане на данъци и задължителни осигурителни вноски и възможностите за бъдещо опростяване на този процес чрез намаляване на броя платежни нареждания, които бизнесът ежемесечно попълва за различните видове публични плащания.

От началото на следващата година НАП ще публикува повече указания за прилагането на данъчното и осигурителното законодателство в Интернет-страницата си, съобщиха още на заседанието на КС.

           

Времето