Националната агенция за приходите започва проверки на търговците на стари коли

Националната агенция за приходите започва проверки на търговците на стари коли
 

Анализът на резултатите от обмена на данни по VIES (система за обмен на информация по ДДС в рамките на ЕС) показва, че има разминавания между данните, декларирани от българските търговци на стоки втора употреба (основно автомобили) и тези посочени в ДДС-декларациите на европейските им контрагенти. Това стана ясно по време на третата стратегическа сесия на ръководството на Националната агенция за приходите (НАП), която се проведе от 7 до 9 октомври в к. к. Боровец.

Разминаванията са свързани с това, че европейските фирми са декларирали пред данъчните си администрации вътреобщностна доставка, а българските търговци не са декларирали пред НАП вътреобщностно придобиване. Подобни  разминавания са установени и при български фирми, които транспортират стоки от ЕС с цел извършване на работа и връщането им (т.нар. „ишлеме”).

Общият брой на установените разминавания между декларираните данни от българските търговци и европейските им контрагенти е 4 200. Най-голяма част от тях се дължат на технически грешки (68%), недекларирани вътрешнообщностни придобивания от българските фирми – 21% и вътрешнообщностни придобивания, при които не е спазен пет дневният срок за начисляване на ДДС чрез издаване на протокол – 11%. В резултат от установените разминавания, са извършени близо 3000 проверки и са стартирали около 300 ревизии на дружества, при които е установена разлика в данните, които те са подали към НАП и тези, които европейските им партньори са представили пред данъчните си администрации. По повод на разминаванията НАП е изпратила множество запитвания до данъчните администрации на страните членки на ЕС относно начисляването на ДДС в тази страни.Агенцията за приходите е изпратила и персонални писма до всички български фирми, който са допуснали грешки във VIES декларациите си.

От НАП предупреждават, че вносителите на употребявани автомобили и фирмите работещи на ишлеме с партньори от ЕС, ще бъдат проверявани периодично, заради повишения риск от ДДС злоупотреби.

НАП обръща внимание, че е особено важно при подаване на VIES декларации да бъдат коректно попълнени ДДС номерата на чуждестранните контрагенти.

Допълнителна информация за изискванията към българските дружества, които търгуват с партньори от ЕС може да се намери в Интернет-страницата  на НАП - ДДС при вътреобщностни сделки

Времето