Заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова ще присъства на церемонията по предислоцирането на Щаба на Бригада „Югоизточна Европа”

Заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова ще присъства на церемонията по предислоцирането  на  Щаба на Бригада „Югоизточна Европа”
Заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова - председател на Политико-военния направляващ комитет (PMSC) на Многонационалните мирни сили в Югоизточна Европа (ММСЮИЕ) ще участва утре, 9 юни, в церемония по повод предислоцирането на Щаба на Бригада „Югоизточна Европа” (БРЮИЕ) от Истанбул, Република Турция в Лариса, Република Гърция. От българска страна на церемонията, която ще се проведе в Истанбул, ще присъстват заместник-началникът на отбраната генерал-майор Йордан Йорданов и първият заместник-началник на Сухопътните войски бригаден генерал Нейко Ненов, който в периода 2005 – 2007 г. беше командир на БРЮИЕ.

Същия ден в Истанбул ще се проведе и годишната среща на заместник-началниците на отбраната на страните-членки на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM). Тя ще бъде ръководена от заместник-министър Цветкова - председател на Политико-военния направляващ комитет на ММСЮИЕ. В нея ще участва и заместник-началникът на отбраната генерал-майор Йордан Йорданов. По време на международния форум ще бъде направен преглед на изпълнението на военнотехническите мероприятия в рамките на SEDM. Ще бъдат представени националните виждания в осъществяването на реформите в отбранителния сектор на страните и щe бъдат набелязани мерки за засилване на военното сътрудничество в региона.

* * *
За първи път страна-домакин на Щаба на бригада „Югоизточна Европа” бе Република България. В съответствие с четиригодишния ротационен принцип досега той е дислоциран и в Констанца, Румъния, и в Истанбул, Турция. България предложи Щабът на бригадата да остане постоянно разположен в нашата страна на последната среща на министрите на отбраната на страните-участнички в Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа, която се проведе през 2010 г. в Тирана, Албания.

Водещи новини

Времето