Министрите на отбраната на страните-членки на НАТО одобриха реформи в командната структура и агенциите на Алианса

Министрите на отбраната на страните-членки на НАТО одобриха реформи в  командната структура и агенциите на Алианса
Министрите на отбраната на страните-членки на НАТО одобриха вчера, 8 юни, предложението на генералния секретар Андерс Фог Расмусен и военните органи на НАТО за състава и географското разположение на новата командна структура на Алианса. На работната вечеря България беше представена от министъра на отбраната Аню Ангелов. Той изрази подкрепата на страната ни за предложението и подчерта, че то ще доведе до по-стройна и по-ефективна Командна структура, включваща нови елементи, които отразяват поуките от операциите на НАТО.

На заседанието на Северноатлантическия съвет, което се проведе днес, 9 юни, министрите на отбраната обсъдиха инициативата за изграждане на отбранителни способности чрез многонационални и новаторски подходи, станала популярна като “интелигентна отбрана”. От Съюзното командване по трансформацията са предложени 46 проекта в 5 области, по-голямата част от които могат да бъдат осъществени с участието на малък брой страни, включително и партньори. Инициативата получи широка подкрепа от страните-членки. Министър Ангелов даде висока оценка на работата на целевата група от Съюзното командване по трансформацията. Той посочи, че България внимателно проучва предложените проекти, за да се оцени кои от тях най-пълно отговарят на изискванията на инвестиционния план-програма на Министерството на отбраната и потребностите на войските. На заседанието бе подчертано, че развитието на способностите се разглежда в по-широка перспектива, като включва не само придобиването на въоръжение и бойна техника, а и подготовката и поддръжката. Одобрени са и критериите за измерване и отчитане на резултатите от реализирането на проектите. Акцент в дискусията беше необходимостта да се избягва дублиране на способностите, което изисква интензивна координация на усилията на Стратегическото командване по трансформацията и Европейската агенция за отбрана в тази област, съответно по инициативите “Интелигентна отбрана” на НАТО и “Pooling and Sharing” на ЕС.

В рамките на срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО бе проведено и разширено заседание с държавите, допринасящи към операцията на ИСАФ в Афганистан. На него беше отчетен постигнатият прогрес по отношение на сигурността в страната и укрепването на афганистанските сили за сигурност. Отбелязано беше изпълнението на поетия ангажимент от предходната година и осигуряването от българска страна на седем офицери, които участват в Мисията на НАТО за подготовка на афганистанските сили за сигурност. Запазва се готовността за поддържане на контингента ни в Афганистан в сегашния му състав през тази година.

Водещи новини

Времето