Военни формирования от Сухопътните войски проведоха в периода 3 - 9 юни тактически учения за повишаване на бойната подготовка на личния състав и командирските умения на офицерите.

Военни формирования от Сухопътните войски проведоха в периода   3 - 9 юни тактически учения за повишаване на бойната подготовка на личния състав и командирските умения на офицерите.
„Бригада „Югоизточна Европа” се развива като практическа реализация на идеята за „интелигентна отбрана”. Нашите държави вече от доста дълго време работят усилено върху тази нова философия”, заяви заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова на откриването на срещата на заместник-началниците на отбраната на страните от Югоизточна Европа. „От нас зависи да продължим да изграждаме SEEBRIG като оперативно съвместими и развръщаеми сили за управление на кризи, способни да служат на интересите на общата ни сигурност”, допълни тя в обръщението си към участниците в срещата.

Годишната среща на заместник-началниците на отбраната на страните от Югоизточна Европа се проведе вчера, 9 юни, в Истанбул, Република Турция. Това е единственият форум от такъв ранг в рамките на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM) и има съществено значение за планирането и ефективността на военното сътрудничество. Срещата беше ръководена от заместник-министъра на отбраната Августина Цветкова - председател на Политико-военния направляващ комитет на SEDM. В нея от българска страна участва и заместник-началникът на отбраната генерал-майор Йордан Йорданов.

На форума бяха представени националните виждания в осъществяването на реформите в отбранителния сектор на страните-участнички в SEDM и беше направен преглед на военнотехническите дейности в рамките на Процеса. Заместник-началниците на отбраната на страните от Югоизточна Европа обсъдиха и проектите за сътрудничество, представени от Секретариата на SEDM - изграждането на симулационни мрежи чрез провеждането на компютърно-подпомагани учения, сътрудничеството във военното обучение и изграждането на сателитна връзка между военните болници на страните – участнички в SEDM.
В изказването си пред участниците във форума заместник-министър Цветкова посочи инициативата на НАТО за изграждане на интегритет в сферата на отбраната и борбата с корупцията като възможен проект, който би засилил политико-военното сътрудничество между държавите-участнички в SEDM. „Ние сме семейство от нации с различен опит, но имаме едни и същи цели, и вярвам, че в рамките на такъв бъдещ проект ще можем да споделим нашия опит и отговорности”, отбеляза тя.
България потвърди желанието си за постоянно разполагане на Щаба на Многонационалната бригада „Югоизточна Европа” (SEEBRIG) на територията на страната след 2015 г. Беше подчертано, че осъществяването на това предложение ще спомогне за превръщането на бригадата в многонационално формирование с необходимите способности за разполагане и ефективно участие в операции по поддържане на мира.

Предложението на заместник-министър Августина Цветкова следващата среща на заместник-началниците на отбраната през 2012 г. да бъде проведена в нашата страна беше прието от участниците във форума.

По-рано същия ден в Истанбул се проведе церемония по повод предислоцирането на Щаба на бригада Югоизточна Европа в Лариса, Гърция.

Времето