Министърът на отбраната Аню Ангелов взе участие в обществената дискусия за проектозакона за резерва на Въоръжените сили на Република България

Министърът на отбраната Аню Ангелов взе участие в обществената дискусия за проектозакона за резерва на Въоръжените сили на Република България
„Този законопроект не засяга само Министерството на отбраната, той има отношение и към други ведомства, но най-вече засяга гражданите на България”, каза днес, 14 юни, министърът на отбраната Аню Ангелов, който взе участие в обществената дискусия, на която се обсъди проекта на Закон за резерва на Въоръжените сили на Република България. „Необходимостта от такъв закон е продиктувана от два фактора – професионализацията на Българската армия и отпадането на задължителната военна служба”, обясни министър Ангелов. „Основната мисия на резерва на Въоръжените сили е ясно очертана. Важното в проектозакона е, че резервът се комплектува на доброволен и задължителен принцип”, допълни още министър Ангелов. Той подчерта, че в почти всички държави-членки на НАТО този принцип е възприет при формиране на резерва на професионалните армиите.

По-нататък в изложението си министър Аню Ангелов разясни, че в проектозакона се уреждат обществените отношения, свързани с ръководството, състава, подготовката, отчета и службата в резерва. Той съобщи, че финансовото осигуряване на резерва се извършва от държавния бюджет, чрез бюджета на органите и структурите от системата за сигурност, областите и общините. Финансовата обосновка за окомплектоване на резерва през първата година, след евентуалното приемане на проектозакона, възлиза на 30-35 млн. лева. „В следващите години тази сума ще намалява”, подчерта министър Ангелов.

В заключение министър Ангелов изтъкна, че в почти всички държави-членки на НАТО този принцип е възприет при формиране на резерва на професионалните армиите.

Полковник Стоян Стаматов, началник на отдел „Резерв на Въоръжените сили” в дирекция „Управление на човешките ресурси” в Министерството на отбраната представи брифинг на законопроекта пред аудиторията.

Обществената дискусия се проведе във Военна академия „Г.С.Раковски”. В нея участваха експерти от министерства и ведомства, от военните окръжия в страната, от области и общини, от неправителствени организации, които работят в областта на отбраната и сигурността, от военно-патриотични организации и представители на работодателите.