Военноморските сили отбелязаха днес 132-та годишнина от своето създаване

Военноморските сили отбелязаха днес 132-та годишнина от своето създаване
С тържествена церемония по издигане на Военноморския флаг и флаговете за разцветяване на корабите бе отбелязана днес, 14 август, 132-та годишнина от създаването на Военноморските сили. Веднага след това на Морска гара - Варна се проведе ритуалът по присвояване на първо офицерско звание и връчване на дипломите на курсантите-випускници на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”. В тържествата участва министър-председателят на Република България Бойко Борисов, който връчи първите офицерски пагони и диплома на първенеца на „Випуск -2011” и на специалност „Корабоводене за ВМС” курсант-мичман Николай Станев.

Първенците на специалностите „Корабни машини и механизми” и „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи” Бранимир Румънецов и Илко Маринов получиха своите дипломи и първи офицерски пагони от министъра на отбраната Аню Ангелов и началника на отбраната генерал Симеон Симеонов. На курсантите от „Випуск – 2011” на Висшето военноморско училище “Н. Й. Вапцаров” дипломи и първи офицерски пагони връчиха командирът на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев и началникът на висшето училище капитан I ранг Боян Медникаров.

„Вие се вливате във Военноморските сили във важен момент. Желая ви да сте все така отдадени на професията”, каза в обръщението си към випускниците министърът на отбраната Аню Ангелов и допълни: „За да си моряк, трябва призвание. Пожелавам ви да го запазите и да служите отговорно на Родината”.

На тържествените ритуали днес на Морска гара-Варна присъстваха още министърът на външните работи Николай Младенов, областният управител на Варненска област Данчо Симеонов, кметът на община Варна Кирил Йорданов, заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова, заместник-началниците на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев и генерал-майор Йордан Йорданов, заместник-командващият Съвместното командване на силите контраадмирал Валентин Гагашев, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов, заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Нейко Ненов, директорът на служба „Военна полиция” полковник Данчо Дяков, началникът на Политическия кабинет в Министерството на отбраната Йордан Божилов, директорът на дирекция „Стратегическо планиране” комодор Георги Фиданов и други висши офицери и представители на държавната и местната власт, ветерани от Военноморските сили, роднини и близки на випускниците и много граждани и гости на гр. Варна.

По повод Празника на ВМС фрегата „Верни” и корвета „Решителни” са отворени за посещение от гражданите и гостите на гр. Варна до 14.00 ч. на 14 август 2011г.