Днес се отбелязват 30 години от създаването на Националния военен учебен комплекс - Чаралица

Днес се отбелязват 30 години от създаването на Националния военен учебен комплекс - Чаралица
Тридесет години от създаването на Националния военен учебен комплекс – Чаралица (НВУК) отбелязват днес, 18 август, военнослужещите и цивилните служители от комплекса и от Съвместното командване на силите. Заместник-началникът на отбраната генерал-майор Йордан Йорданов поздрави личния състав на НВУК и изказа благодарността на ръководството на Българската армия за професионалното изпълнение на задачите. Той връчи награди от името на министъра на отбраната Аню Ангелов и началника на отбраната генерал Симеон Симеонов на военнослужещи и цивилни служители за постигнати високи резултати при изпълнение на служебните задължения и доказани професионални и личностни качества. Своите поздравления и отличия към ръководството и личния състав на НВУК поднесе и командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов.

На тържеството присъстваха още началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Андрей Боцев, директорите на дирекции „Операции и подготовка”, „Логистика” и „Комуникационни и информационни системи” в Щаба на отбраната – бригаден генерал Марин Начев, бригаден генерал Живко Михайлов и бригаден генерал Христо Тихинов, генерали и офицери от запаса и резерва, свързали своята дългогодишна служба в Българската армия със създаването и дейността на военното формирование.

Националният военен учебен комплекс – Чаралица е създаден на 21 август 1981 година като оперативен учебен комплекс с основна задача - подготовка на командните структури от Българската армия на стратегическо и оперативно ниво. Той е оборудван с модерна електронно-изчислителна техника, средства за комуникации, презентация и онагледяване за провеждане на командно-щабни учения със структурите от оперативното ниво на Българската армия и за обучение на слушателите от Военна академия „Г. С. Раковски”. След 1995 г. в комплекса се организира подготовката и провеждането на международни учения в рамките на инициативата „Партньорство за мир” на НАТО, международни семинари и конференции. През 2006 г. е изграден и Национален център за моделиране и симулации, който се използва основно при подготовка на военнослужещи за провеждане на операции за ликвидиране на последствията от стихийни бедствия и аварии. Съвременната комуникационна и информационна инфраструктура създава условия за тренировки на щабове от тактическо, оперативно и стратегическо ниво.

В Националния военен учебен комплекс са проведени повече от 80 национални учения с различни формирования от видовете въоръжени сили, родовете и специалните войски, както и учения с международно участие (основно съвместни компютърно подпомагани командно-щабни учения с формирования от Българската армия и армиите на САЩ, Турция, Румъния).

От 2008 г. НВУК е пряко ангажиран и с подготовката на контингенти от Българската армия за участие в операцията на НАТО в Афганистан. При обучението се използват мобилният вариант на конструктивната система за съвместни тактически и бойни симулации JCATS и виртуалният симулатор CGS (Combat Ground Simulator).