Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев: Моята лична амбиция е операция „Горещо лято” да приключи до Нова година

Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев: Моята лична амбиция е операция „Горещо лято” да приключи до Нова година
„Нашата задача е заедно с американските ни партньори да приключим с прочистването на района евентуално до Нова година. Моята лична амбиция е да успеем до Нова година. Особено важно е да разчистим техническия район, за да може да приключи и експертизата и да я представим на прокуратурата”, каза заместник-министърът на отбраната Валентин Радев днес, 18 август, по време на пресконференция за хода на операция „Горещо лято” във войскови район 2138 – Челопечене.

В пресконференцията участваха посланикът на САЩ у нас Н. Пр. Джеймс Уорлик, командващият на Съвместното командване на силите генерал- лейтенант Атанас Самандов, представители на Международния доверителен фонд за обезвреждане на мини, на американската фирмата „Стърлинг”, оказваща помощ при дълбочинното почистване и кметът на Челопечене.

„Ръководството на Министерството на отбраната следи много внимателно какво се случва на Челопечене. Ние съсредоточаваме нашите усилия да подготвим и въоръжим нашите специални инженерни части с ново оборудване. Планирали сме около 700 хил. лв. за три процедури, които ще стартират всеки момент – за осигуряването на робот, тежки костюми и устройства за дистанционно управление на контролирани взривове. Това ще подпомогне нашите военни формирования основно на мисии и тук, ако се наложи” , каза още заместник-министър Радев и допълни, че военното ведомство е успяло да изплати големите си задължения към външни компании, като от 570 мнл. лв. , в момента те са по-малко от 110 млн. лв. и вече можем да отделим пари за утилизация и за оборудване на инженерните формирования.

Заместник-министър Радев благодари на американското посолство за оказаната помощ и на всички военнослужещи, които работят по прочистването на района.

След изявленията бяха направени демонстрации на техниката и действията по откриване и обезвреждане на взривни материали.

Водещи новини

Времето