Започва многонационалното учение на Силите за Специални операции „Jackal Stone - 11”

Започва многонационалното учение на Силите за Специални операции „Jackal Stone - 11”
Български военни формирования ще участват за първи път в съвместното многонационално учение на Силите за Специални операции „Jackal Stone - 11”. През тази година учението ще се проведе в периода от 6 до 30 септември едновременно на територията на три държави – България, Румъния и Украйна. В него ще участват повече от 1500 военнослужещи от Силите за Специални операции на девет държави – България, Литва, Норвегия, Полша, Румъния, САЩ, Хърватия, Украйна и Унгария. „Jackal Stone - 11” се координира от Командването на Силите за Специални операции на САЩ в Европа (SOCEUR).

От 6 септември в района на Полеви учебен полигон „Ново село” ще бъде разположена многонационална Тактическа група за Специални операции, а в района на летище Безмер ще бъде дислоцирана част от многонационалния съвместен авиационен компонент за Специални операции. От американска страна в учението на българска територия ще участват подразделения, транспортни самолети и вертолети от Силите за Специални операции на САЩ в Европа, с необходимото оборудване за обслужване и осигуряване. От българска страна в учението ще участват сили и средства от Министерството на отбраната, Съвместното командване на силите, формирования от Силите за Специални операции на Сухопътните войски, от Военновъздушните сили, включително вертолети “Cougar”, както и военнослужещи от Служба „Военна полиция”.

Общ ръководител на учението от българска страна е полковник Явор Матеев – началник на отдел „Съвместни съоръжения” в Министерството на отбраната.

„Jackal Stone - 11” се провежда в изпълнение на Споразумението между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и Плана за съвместната българо-американска подготовка и учения за 2011 г.

На 16 септември 2011 г. на Полеви учебен полигон – Ново село в рамките на учението ще се проведе Ден за високопоставени гости и медии. Постоянно акредитираните журналисти, които желаят да отразят съвместните действия на българските и американските военнослужещи от силите за специални операции, трябва да потвърдят до 12 септември 2011 г. на телефон: 92 23 015.

За журналистите от София, които желаят да присъстват на Деня за високопоставени гости и медии, ще бъде организиран транспорт.

Колеги, за програмата на Деня за високопоставени гости и медии ще ви уведомим допълнително.