Министър Аню Ангелов: За първи път България е домакин на многонационално учение на Силите за Специални операции

Министър Аню Ангелов: За първи път България е домакин на многонационално учение на Силите за Специални операции
"За първи път България е домакин на многонационално учение на Силите за Специалните операции, в което участват страни-членки на НАТО от Европа и страни-партньори”, каза министър Аню Ангелов след демонстрациите на ВИП-деня на многонационалното учение на Силите за Специални операции „Jackal Stone 11" на полигон „Ново село”.

Учението се провежда в периода от 6 до 30 септември едновременно на територията на три държави – България, Румъния и Украйна и се координира от Командването на Силите за Специални операции на САЩ в Европа (SOCEUR).

"Това учение ни дава възможност да подобрим взаимодействието и резултатите от подготовката на формированията”, подчерта министър Ангелов.

Действията на българските Специални сили похвали и министър-председателят на Република България Бойко Борисов, който наблюдава демонстрациите заедно с министър Ангелов и Н.Пр. Джеймс Уорлик, посланик на САЩ.

Съвместните българо-американски групи по сценарий задържаха трафикант на оръжие и лидер на терористична организация. Те демонстрираха действия по превземане и претърсване на сграда, снемане на биометрични данни за персонална идентификация и блокиране на движеща се колона автомобили.
Спецчастите извършиха десант по способа "бързо въже" от хеликоптер "Кугър" на ВВС чрез зависване на машината в непосредствена близост до обектите. Вертолетите осигуряваха от въздуха действията на подразделенията и демонстрираха въздушна евакуация на ранен при акцията.

На учението присъстваха още Доброслав Димитров, председател на Комисията по външна политика и отбрана, заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова, вицеадмирал Минко Кавалджиев, заместник-началник на отбраната, генерал-лейтенант Атанас Самандов, командващ Съвместното командване на силите, генерал-майор Майкъл Рийпас, командир на Командването на Специалните операции на САЩ в Европа, командирите на Сухопътни войски и ВВС генерал-майор Стефан Василев и генерал-майор Константин Попов, генерал Пламен Лилов, командир на 68 бригада Специални сили, областните управители на Сливен и Ямбол - Марин Кавръков и Таня Димитрова, военни аташета, представители на местните власти и др.

За първи път български военни формирования участват в съвместното многонационално учение на Силите за Специални операции „Jackal Stone - 11”. Учението „Jackal Stone - 11” се провежда в периода от 6 до 30 септември едновременно на територията на три държави – България, Румъния и Украйна. В него участват повече от 1500 военнослужещи от Силите за Специални операции на девет държави – България, Литва, Норвегия, Полша, Румъния, САЩ, Хърватия, Украйна и Унгария. „Jackal Stone - 11” се координира от Командването на Силите за Специални операции на САЩ в Европа (SOCEUR). Началник на Щаба на компонетното командване на многонационалните съвместни Сили за специални операции е полк. Явор Матеев, началник на отдел „Съвместни съоръжения” в Министерство на отбраната.