Генерал Симеон Симеонов и адмирал Самюъл Локлиър ІІІ подписаха Декларация за изпълнение на Плана за интеграция на Въоръжените сили на Република България в НАТО

Генерал Симеон Симеонов и адмирал Самюъл Локлиър ІІІ подписаха Декларация за изпълнение на Плана за интеграция на Въоръжените сили на Република България в НАТО
Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и командващият Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол адмирал Самюъл Локлиър ІІІ подписаха днес, 27 септември, Декларация за изпълнение на Плана за интеграция на Въоръжените сили на Република България в НАТО.

„Декларацията, която подписахме днес, е потвърждение, че България е изпълнила своите интеграционни цели. Въоръжените сили на Република България преминаха през период на широкообхватни трансформации. Приведохме нашите нормативни документи и процедури в съответствие с тези на НАТО”, каза началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов в словото си. Той подчерта, че опитът, който е придобила Българската армия, ще бъде изключително полезен за бъдещите съвместни дейности и сътрудничество.

„Декларираните от България сили за участие в операции на НАТО преминаха през интензивна подготовка за постигане на оперативна съвместимост със силите на Алианса. Тяхната сертификация потвърди готовността им да участват в мисии и операции под ръководството на НАТО. През последните няколко години Българската армия успя да създаде един задоволителен ресурс от оценители, които да са в състояние да извършват сертификация, както по националните стандарти, така и по стандартите на НАТО. Техният опит е от огромно значение за усъвършенстване подготовката на декларираните от България сили и за успеха на нашите усилия да я направим по-ефективна и по-ефикасна. Със същите тези подразделения, като част от „единния комплект” Въоръжени или, България участва успешно в операции на НАТО, ЕС и ООН”, каза още генерал Симеонов.

От своя страна командващият Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол адмирал Самюъл Локлиър ІІІ каза: „Вие демонстрирахте необходимите оперативни способности, нужни за включване в Структурата на силите на НАТО и Интегрираната система за противовъздушна отбрана. За нас е чест да подпишем "Декларация за интеграция на българските Въоръжени сили в НАТО", подчерта адмирал Локлиър. „Ние сме уверени, че сертифицирането на декларираните формирования от състава на българските Въоръжени сили и включването им в комплекта от сили на НАТО ще увеличи оперативните способности на Алианса и значително ще допринесе за сигурността в регионален и глобален аспект”, изтъкна адмирал Локлиър.

По-рано днес министърът на отбраната Аню Ангелов се срещна с командващия Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол адмирал Самюъл Локлиър ІІІ. Министър Ангелов изтъкна, че постигането на интеграция и оперативна съвместимост на Въоръжените сили на Република България в НАТО е резултат от дългогодишното ни добро взаимодействие. Той запозна госта с приетите от Народното събрание нова Национална отбранителна стратегия на страната, Бяла книга за отбраната, както и разработения на тяхна основа План за развитие на Въоръжените сили. Адмирал Самюъл Локлиър ІІІ изрази благодарност към страната за участието на български военнослужещи в ISAF в Афганистан, за изпращането на фрегатата „Дръзки” в подкрепа на ембаргото, наложено на Либия, за провеждането на ежегодното учение „Бриз”, което подобри оперативната съвместимост между военноморските формирования в Черно море на страните-членки на НАТО.

Командващият Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол адмирал Самюъл Локлиър ІІІ бе посрещнат по-рано днес с военен церемониал пред Паметника на Незнайния воин.

Пълният текст на речта на генерал Симеон Симеонов можете да намерите тук.

На адмирал Самюъл Локлиър ІІІ - тук.