Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев откри учебната 2011/2012 година в Националния военен университет „Васил Левски”

Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев откри учебната 2011/2012 година в Националния военен университет „Васил Левски”
Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев откри днес, 3 октомври, учебната 2011/2012 година в Националния военен университет „Васил Левски”. На тържественото откриване присъства и заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев.

„Този ден ще бъде запомнен от всички вас като едно начало, чийто успешен финал зависи от вашия труд, амбиции, желание и всеотдайност. Днес вие чухте думи като дълг, чест, любов към отечеството и отговорност. Тези думи ще чувате по време на обучението си в Националния военен университет „Васил Левски”, но от вас зависи да ги изпълните със съдържание”, каза заместник-министърът на отбраната Валентин Радев в приветствието си към курсантите, студентите и кадетите.

„Всички ние, ръководството на Министерството на отбраната и Българската армия, сме отговорни за вас, но вашата отговорност е най-голяма – да натрупате нужния фундамент от знания, умения и способности, които ще позволят да се справите с вашата мисия - отбраната на страната”, подчерта заместник-министър Радев и допълни, че с „професионализма на преподавателите и с вашето старание и всеотдайност ще се постигнат добри резултати”.

На тържествената церемония присъстваха депутати от 41-то Народно събрание на Република България, великотърновският митрополит Григорий, представители на местната власт и на други висши училища.

През 2011 г. в НВУ „Васил Левски” са приети за обучение 89 курсанти, 494 студенти, в Професионалния сержантски колеж - 144 кадети.
Обучението на курсантите първи курс се провежда по дванадесет военни специализации и е с продължителност 5 години. При завършването си курсантите получават образователно-квалификационна степен „бакалавър” по военна и гражданска специалност.
Студентите се обучават в продължение на 4 години по 11 граждански специалности в редовна и задочна форма на обучение.
Обучението на кадетите от Професионалния сержантски колеж се провежда за една година, като те получават ІV степен на професионална квалификация по 9 специалности от професионално направление “Военно дело и отбрана”.
За първи път тази година в НВУ са приети 16 студенти платено обучение, които ще се обучават за придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър”.