Военнослужещите от авиотехническа база Балчик отбелязаха днес 70 години от нейното създаване

Военнослужещите от авиотехническа база Балчик отбелязаха днес 70 години от нейното създаване
Военнослужещите от 6-та авиотехническа база – Балчик отбелязаха днес, 7 октомври, 70-та годишнина от нейното създаване. На тържеството присъства командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов. В присъствието на целия личен състав и ветерани от авиацията, генерал-майор Попов награди военнослужещи и цивилни служители от базата за професионално изпълнение на задачите. Бяха поднесени венци и цветя пред паметната плоча на загиналите пилоти.

Летище Балчик е създадено през средата на 30-те години на ХХ век. През есента на 1941 г. на летището е базирано първото поделение на Въздушните на Негово Величество войски - 682-ро ято „Охрид”, въоръжено с най-модерния за времето изтребител „Месершмит Ме109Е „Стрела”. След 1944 г. на въоръжение навлизат изтребителите Як-9, леките многоцелеви самолети По-2 и бомбардировачите Ту-2. През 1955 г. на летището е създаден 27-ми изтребителен авиополк. През годините летателният и инженерно-техническият състав изпълняват своите задачи със самолети МиГ-15, МиГ-17 и МиГ-21.

Днес базата осигурява летателната подготовка на военните формирования от състава на Военновъздушните сили по придобиване и поддържане на морската подготовка на екипажите. Тя е предвидена за запасно летище при изпълнение на мисията „Air Policing” и осигурява стрелбите на формированията за ПВО на БА на зенитен полигон „Шабла”. На летището се провежда парашутната подготовка на Военновъздушните и Военноморските сили.

Времето