Министърът на отбраната Аню Ангелов: Отменянето на бонусите беше трудно решение

Министърът на отбраната Аню Ангелов: Отменянето на бонусите беше трудно решение
„Обмислях дълго своето решение, сами разбирате, че аз се поставям в крайно неудобно положение пред военнослужещите, но се надявам те да ме разберат”, каза министър Ангелов в отговор на журналистически въпрос за отменената заповед за допълнително материално стимулиране в Министерството на отбраната, днес, 10 ноември, в Народното събрание. Той участва в заседанието на Комисията по външна политика и отбрана на Народното събрание за разглеждане на проектобюджета за отбрана за 2012 г.

Той изрази съжаление, че планираните средства за бонуси в размер на 22 млн. лв. не могат да бъдат дадени, защото на общото финансово и икономическо състояние на държавата те са прекомерно висока сума. „По-добре сега да платим някои задължения със средствата, които сме икономисали, за да имаме пълна сигурност за получаване на заплати през следващата година. Иначе те бяха под заплаха”, допълни министър Ангелов.

Той обясни, че задължението от 82 млн. лева е не толкова към банката "Сосиете Женерал", а към фискалния резерв на държавата, тъй като от него е вкаран депозит от 253 млн. евро през 2006 г.,за да се гарантира покупката на 18-те вертолета. "Сега ние плащаме на практика цената на тази избрана загробваща схема през банка, в която на практика тя плаща на "Юрокоптер", аз плащам
на банката и т.н.", коментира министърът.

На въпрос за бюджета за отбрана за следващата година, министър Ангелов обясни, че намалението с 10 млн. лева вече е компенсирано с други икономии : ”Тази година ще бъде закупено гориво за 12 млн. лева, за да се освободят тези средства в бюджета за 2012 година”, каза той.

Министър Ангелов съобщи, че днес на Съвета по отбрана са нанесени малки корекции на Плана за развитие на въоръжените сили, което дава възможност за икономии през 2012 година.

Той допълни още, че ще бъдат променени някои срокове и подчерта, че при бюджет 1.5 от БВП за отбрана, както е записано в Бялата книга, е било възможно да се започне процедура по закупуване на многоцелеви изтребител през 2012 г., което сега вече не може да стане. Министър Ангелов подчерта обаче, че се запазва Инвестиционният план до 2020 г. Той каза, че предстои да се окомплектова батальонната бойна група и да бъде доизградена комуникационната система на ВВС.

"Нашият разчет бе за 1.5% от БВП. Надяваме се 2013, 2014, 2015, и по-нататък да получим компенсация за това недодаване", заяви той.

На журналистически въпроси за числеността на работещите военни пенсионери в Министерството на отбраната министър Ангелов отговори, че след запитване към НОИ е получен списък на военните пенсионери, които работят в МО – 70 човека. „Аз съм освободил 86 души военни пенсионери от администрацията за две години. Назначил съм 7 души – трима от тях с конкурс, който спечелиха, тъй като са с голям опит и съм назначил четирима. Това са цифрите”, заяви министър Ангелов.

Министърът на отбраната Аню Ангелов каза още, че на никого не е давал "предизборни обещания". Запитан дали се притеснява от брожения сред военните, той отговори, че е бил достатъчно категоричен в Министерски съвет, когато е защитавал обезщетенията на военнослужещите. Той каза, че запазването на двадесетте заплати не е било никак лесен процес. Министър Ангелов още веднъж изрази убеждението си, че военнослужещите наистина ги заслужават и трябва да посрещнат следващата година с вдигната глава.