Интелигентната отбрана и Срещата на върха на НАТО в Чикаго (2012 г.) ще обсъдят утре заместник-генералният секретар на НАТО Клаудио Бизониеро и министърът на отбраната Аню Ангелов

Интелигентната отбрана и Срещата на върха на НАТО в Чикаго        (2012 г.) ще обсъдят утре заместник-генералният секретар на НАТО Клаудио Бизониеро и министърът на отбраната Аню Ангелов
Заместник-генералният секретар на НАТО Клаудио Бизониеро пристига утре, 25 ноември, на посещение в нашата страна. Той ще проведе среща с министъра на отбраната Аню Ангелов, на която ще бъдат обсъдени основните теми от дневния ред на Алианса за срещата в Чикаго с акцент върху инициативата за интелигентна отбрана на НАТО.

В рамките на визитата заместник-генералният секретар на НАТО Клаудио Бизониеро ще участва в публична дискусия по въпросите на интелигентната отбрана, повишаване на отбранителните способности и развиването на способности за участие в операции на НАТО. Тя ще се проведе в Централния военен клуб и в нея ще участват заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова, дипломати и военни аташета, акредитирани в нашата страна, представители на неправителствени организации, офицери и студенти.

Инициатива на НАТО „Интелигентна отбрана” (Smart Defence) – изграждане на способности чрез многонационални и иновационни подходи (MNA), е обявена от генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен на 4 февруари 2011 г. по време на Конференцията по сигурността в Мюнхен. Концепцията за „Интелигентна отбрана” е представена на среща на министрите на отбраната на 10 март 2011 г.
Инициативата цели страните да изграждат по-голяма сигурност с по-малко ресурси чрез засилване на сътрудничеството и съгласуваността. В нейните рамки са разработени многонационални проекти в пет области: развитие на способности и организация на силите; придобиване на въоръжение и техника; операции и поддръжка; подготовка на силите; иновативни решения.


Колеги,
срещата на министъра на отбраната Аню Ангелов и заместник-генералния секретар на НАТО Клаудио Бизониеро ще започне в 11.15 ч. на 25 ноември в Министерството на отбраната. Фоторепортерите и операторите, които желаят да направят протоколни снимки от срещата, трябва да бъдат в 10.55 ч. в сградата на Министерството на отбраната – вход от ул. „Аксаков”.

Публичната дискусия в Централния военен клуб ще започне в 14.30 ч. същия ден, очакваме ви!

* * *
Посланик Клаудио Бизониеро
Заместник-генерален секретар на НАТО

Клаудио Бизониеро е роден в Рим на 2 юли 1954 г. Завършва политология в Римския университет и през 1978 г. постъпва на работа в дипломатическата служба на Италия. През 1981 г. е назначен за първи секретар по икономическите и търговски въпроси в посолството на Италия в Пекин. В периода 1984-1989 г. е на работа в Делегацията на Италия в НАТО като съветник по въпросите на разоръжаването, HLTF, разработването на концепции.

През 1989 г. Клаудио Бизониеро се връща в Рим и е назначен в Офиса на дипломатическия съветник на президента на Италия, където работи до 1992 г. През 1992 г. започва работа в италианското посолство във Вашингтон, на длъжността първи съветник по икономически и търговски въпроси, с особен фокус върху финансовите въпроси, отношенията с Международния валутен фонд и Световната банка, и сътрудничеството в областта на отбранителната индустрия.

На тази длъжност остава до 1996 г., когато е назначен в постоянното представителство на Италия в ООН. Основните области, в които работи, са политическите въпроси и реформата в ООН. В този период е член на италианската делегация на Съвета за сигурност на ООН и на делегациите за 50-та, 51-ва, 52-ра и 53-та Генерална асамблея на ООН.

През 1999 г. се завръща в Италия и работи в Офиса на генералния секретар на Министерството на външните работи, а през 2002 г. е назначен за заместник-генерален директор за политическите въпроси, като отговаря за отношенията с НАТО, ООН, Г-8, за разоръжаването, борбата с тероризма и опазването на човешките права. През 2005 г. е назначен за генерален директор за отношенията със страните от Северна и Южна Америка. На поста остава до октомври 2007 г., когато е назначен за заместник-генерален секретар на НАТО.

Времето