Министърът на отбраната Аню Ангелов: В следващите 10 години българските ВВС ще имат напълно осигурени летателни часове за самолетите „Спартан”

Министърът на отбраната Аню Ангелов: В следващите 10 години българските ВВС ще имат напълно осигурени летателни часове за самолетите „Спартан”
„Това ще бъде нашата политика в бъдеще за всеки инвестиционен проект - закупуването да бъде обвързано с договори за следгаранционна поддръжка с цел да се осигури не само придобиване на способности, но и тяхното поддържане и използване”, каза министърът на отбраната Аню Ангелов днес, 16 декември, при подписването на Рамково споразумение за 10 години и на първия договор за “Интегрирана логистична поддръжка на самолети С-27J „Спартан” от състава на Военновъздушните сили”.

„Стойността на първия конкретен договор за 5 г. е 25 млн. евро, като тези средства са осигурени от бюджета на Министерството на отбраната за 2012 г. и последващите четири години”, каза министър Ангелов. „По този начин гарантираме в дългосрочен период пълната и постоянна логистична поддръжка на самолетите „Спартан” директно от производителя”, подчерта още той.

Министър Ангелов обясни, че с предоговарянето на споразумението от 2006 г. за закупуване на 5 самолета „Спартан” на стойност 91, 8 млн. евро договорът бе редуциран до 3 самолета на стойност 55, 8 млн. евро без неустойки за българската страна.

От страна на италианската компания “Аления Аеронавтика” рамковото споразумение и договора бяха подписани от старшия вицепрезидент по маркетинг и продажби Масимо Гионе, който каза, че споразумението е ключово и отговаря на изискванията за постигане на високо ниво на способностите за българските въоръжени сили.