Министърът на отбраната Аню Ангелов: Няма негативно влияние върху мотивацията на военнослужещите

Министърът на отбраната Аню Ангелов: Няма негативно влияние върху мотивацията на военнослужещите
„Няма негативно влияние върху мотивацията на военнослужещите за служба само с увеличаването на необходимия осигурителен стаж за пенсиониране”, каза министърът на отбраната Аню Ангелов днес, 16 декември, по време на парламентарен контрол. В подкрепа на думите си министър Ангелов посочи сравнение на броя на освободените военнослужещи по рапорт поради придобиване на право на пенсия (чл. 169 от ЗОВС) за един и същ период през тази година и през миналата година.

„От 1 януари 2010 до 1 декември 2010 г. по тяхно желание са освободени 1137 военнослужещи, а през същия период на тази година – 732 или с 405 военнослужещи по-малко. Ако направим това сравнение за периода от 1 ноември, когато стана публично известно намерението за увеличаване на необходимия стаж за пенсия, до 15 декември – числата са съответно 296 освободени военнослужещи миналата година срещу 225– тази година, т.е със 71 военнослужещи по-малко” – отбеляза министър Ангелов.

В допълнение министър Ангелов посочи, че по предложение на Министерството на отбраната възможният негативен ефект от увеличаването на осигурителния стаж с 2 години върху мотивацията на военнослужещите е бил неутрализиран с успоредното увеличаване на пределната възраст за военна служба, с което се запазва за по-дълъг период социалният статус на офицера и сержанта на служба, а от друга страна – намалява се натискът върху пенсионната система.

Министър Ангелов отново припомни, че социалните компенсации на военнослужещите са необходими поради тежестите на службата и силно ограничените им граждански права, като задължително, а не доброволно участие в операции на територията на страната и зад граница с риск за здравето и живота им, 24 часа в денонощието да бъдат на разположение, лишаването от право на членство в политически партии и политическа дейност, от право на членство в синдикални организации и на протести и стачки, от право на каквато и да е допълнителна трудова дейност не само по трудов, но и по граждански договор. „Сред Вас, уважаеми дами и господа народни представители, няма нито един мъж или жена в униформа на Българската армия, който да може да излезе на тази трибуна вместо мен и да защити правата си. Затова и всички вие и аз като министър сме призвани да правим това вместо тях”, каза в заключение министър Ангелов.

В отговор на парламентарен въпрос министърът на отбраната Аню Ангелов каза, че приема идеята военнослужещите и държавните служители да си плащат сами осигурителната вноска, но само ако това не повлияе негативно на сегашните им нетни възнаграждения.

„Ако се възприеме заплащането на личните осигурителни вноски от военнослужещите и държавните служители, е необходимо преструктуриране на разходите в бюджета на Министерството на отбраната, като средствата за осигурителните вноски се прехвърлят в средствата за заплати на военнослужещите и цивилните служители по служебно правоотношение. Това няма да доведе нито до увеличаване, нито до намаляване на бюджета на Министерството на отбраната и в частност фонд „Работна заплата”, подчерта министър Ангелов.