Контингент от БА от състава на многонационалната бойна група HELBROC приключи бойното си дежурство

Контингент от БА от състава на многонационалната бойна група HELBROC приключи  бойното си дежурство
Церемония по приключването на бойното дежурство на контингент от Българската армия от състава на многонационалната бойна група HELBROC на Европейския съюз ще се състои утре, 4 януари, във военно формирование 52740 – Хасково. Многонационалната бойна група HELBROC изпълни бойно дежурство от 1 юли до 31 декември 2011г. На церемонията ще присъства и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев.

Българският контингент е съставен от лекопехотна рота и щабен елемент. Ротата е формирана и подготвена във военно формирование 52740 –Хасково. Тя премина петмесечна подготовка от ноември 2010 г. и в края на март 2011 г. получи национален сертификат за участие в операции и мисии.

Щабният елемент беше сертифициран пo време на командно-щабното учение “EVROPI 2011/II”, проведено от щаба на бойната група през май 2011г. на полигон НЕА САНТА, Република Гърция.

Национален командир на контингента е полковник Божидар Борисов от отдел “Операции” на Командването на Сухопътните войски. Той е и заместник-командир на многонационалната бойна група. Командир на ротата е капитан Христо Василев от военно формирование 52740- Хасково.

Началото на церемонията е утре, 4 януари, от 11.00 часа във военно формирование 52740 – Хасково.

_________________________________________________________________

Многонационалната бойна група HELBROC BG e създадена през 2006 г. от четири държави-членки на ЕС – Гърция, България, Румъния и Кипър. През 2011г. към групата се присъединява и Украйна. Формираща нация е Република Гърция.

Бойната група е носила дежурство три пъти – през второто полугодие на 2007 г., през първото полугодие на 2009 г. и през второто полугодие на 2011 година. Командир на бойната група за третия период на бойно дежурство е бригаден генерал Кристос Кавадиас, командир на 71 въздушно-преносима бригада на Въоръжените сили на Република Гърция.

Бойната група HELBROC BG е бригадно многонационално експедиционно тактическо формирование с висока степен на готовност. Състои се от щаб, сухопътен, военноморски и военновъздушен боен компонент. Сухопътният боен компонент е усилен батальон, включващ въздушно-преносима и лекопехотна рота, рота морска пехота, компоненти за специални, психологически и гражданско-военни операции, както и подразделения за бойна и логистична поддръжка.

Водещи новини

Времето