Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов: Военнослужещите от 13-та лекопехотна рота са добре подготвени за участие в мисията на ЕС

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов: Военнослужещите от 13-та лекопехотна рота са добре подготвени за участие в мисията на ЕС
Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов връчи днес, 2 февруари, сертификат за готовността на поредния български контингент за участие в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа”. Военният ритуал се проведе на площад „Хаджи Димитър” в гр. Сливен.

„Резултатите от сертифицирането на контингента показват, че тръгвате на мисията добре подготвени. Опитът, който ще натрупате в многонационална среда, е важен за всички нас, важен е и за тези ваши колеги, които тепърва ще се подготвят за изпълнението на една такава мисия”, каза генерал Симеон Симеонов в обръщението си към военнослужещите от контингента. „Бъдете дисциплинирани, бдителни и сплотени като колектив. Изпълнявайте своите задължения прецизно и отговорно и не забравяйте, че вие сте лицето на Българската армия. Ще бъда изключително горд след приключване на мисията командването на операцията да даде отлична оценка за работата на българските военнослужещи”, подчерта той.

Цялостната подготовка на контингента е проведена във военно формирование 22 220 - Сливен, от чиито състав са военнослужещите, заминаващи на мисия в Босна и Херцеговина. Командир на формированието е полковник Христо Стаматов. В словото си той благодари на военнослужещите за положените старания, припомни им отговорностите, които имат и им връчи иконата на Св. Георги. Воините бяха благословени от сливенския митрополит Йоаникий.

Национален командир на контингента е подполковник Красимир Динев, а командир на 13-та лекопехотната рота е капитан Ради Радев. „Осъзнаваме, че сме призвани да защитим честта на формированието и неговите възможности да подготви самостоятелна рота за участие в международни мисии, осъзнаваме дълга си пред Родината и отговорността, която поемаме пред всички командири и колеги, и не ще пожалим сили, за да защитим извоюваните с труд позиции”, заяви командирът на ротата в словото си.

На военния ритуал присъстваха още командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев, председателят на Общинския съвет Соня Келеведжиева, представители на обществени организации, военнослужещи, приятели и роднини на заминаващите.

Водещи новини

Времето