Министърът на отбраната Аню Ангелов: Българската армия продължава да оказва помощ на населението в цялата страна

Министърът на отбраната Аню Ангелов: Българската армия продължава да оказва помощ на населението в цялата страна
„Българската армия продължава да оказва помощ на населението в цялата страна, под непосредственото ръководство на началника на отбраната. Всички действия са организирани и координирани”, това заяви министърът на отбраната Аню Ангелов днес, 8 февруари, в предаването „Денят започва” по БТВ. „Продължават спасителните дейности на военнослужещите от Българската армия в помощ на населението там, където има нужда – и в Шуменско, и в Русенско, и в Смолянско, и естествено в Свиленград и Бисер”, допълни още той.

Военнослужещи от военно формирования 52 740 – Хасково развърнаха вчера, 7 февруари, пунктове за раздаване на помощи в град Симеоновград, село Бисер и село Константиново. Модулна група от военно формирование 32 420-Русе транспортира до късно през нощта болни на хемодиализа от селата Щръклево и Бъзън до МБАЛ в Русе.
Модулно формирование за действие при зимни условия от военно формирование 52 090 - Долна Митрополия разчисти заснежен участък от пътя Долна Митрополия - Тръстеник - Славовица.
Военнослужещи от военно формирование 22 220 – Сливен, снабдени с необходимата техника, разчистиха пътя Сливен - с. Медвен.

Рано сутринта днес модул от военно формирование 24150 – Стара Загора под ръководството на капитан Петър Петров, снабдени с 17 водоноски се отправи към населените места Любимец и Свиленград, където трябва да достави чиста питейна вода на населението от засегнатите от наводнението райони.
Друга модулна група от военно формирование 52740 – Хасково е започнала изпълнение на задача за доставяне на хранителни продукти и медикаменти в село Константиново и Симеоновград.
По искане на областния управител на Шумен, модулна група от състава на военно формирование 54060 – Шумен днес от 10.30 часа е задействана за извличане на закъсали автомобили. В готовност да се включат при необходимост са още няколко верижни и високо проходими машини от военното формирование.

Модулна група от формирование 48 430 - Стара Загора в състав от 23 военнослужещи, снабдени с военна техника, продължават участието си в операцията по евакуиране на населението в гр. Свиленград. От началото на операцията до момента са евакуирани повече от 350 души от наводнените квартали Гебран и Граничар.