Министерството на отбраната не стопанисва язовири, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов

Министерството на отбраната не стопанисва язовири, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов
„Министерството на отбраната не е изграждало, на него не е предоставено за управление хидротехническо съоръжение – язовир и то не води в баланса си такъв язовир”, заяви министър Аню Ангелов в сутрешния блок на БТВ.

Министър Ангелов обясни, че именно този отговор е даден още през януари 2009 г., а след това и през декември 2010 г. от Министерството на отбраната в отговор на писмата на областните управители.

Относно обвиненията към Министерството на отбраната за непредприети действия в отговор на писмото на областния управител Румен Данев, министър Ангелов подчерта, че не е пренебрегнал писмото и е отговорил своевременно, но подчерта, че никой не може да прави каквото и да било, когато някой друг стопанисва съоръжението. Той заяви, че важното е кой и по какъв начин стопанисва този язовир, кой го е строил, с какви строителни книжа, както и да се разбере за какво се използва съоръжението.

Министър Ангелов отбеляза, че когато се говори за такъв вид собственост като язовир, важното е да се знае, че това е комплексно хидротехническо съоръжение, и не може да се отделят 28 дка и да се каже: „Тези 28 дка са мои, останалите 60 дка са на някой друг.”

„Аз нямам представа за какво е бил използван този язовир”, каза министър Ангелов и подчерта, че има много по-компетентни органи към Министерството на екологията и водите и към Министерството на земеделието.

Министърът на отбраната Аню Ангелов изказа съболезнования към роднините и близките на загиналите, в чиято памет днес е обявен ден на национален траур.

Водещи новини

Времето