В София започна двудневен българо-американски сержантски симпозиум

В София започна двудневен българо-американски сержантски симпозиум
Българо-американски сержантски симпозиум започна днес, 10 април, в София. Форумът бе открит от заместник-началника на отбраната вицеадмирал Пламен Манушев. „Българските сержанти са отлично подготвени, но трябва да продължават да усвояват нови знания и умения както в бойната си подготовка, така и в езиковата си ”, каза вицеадмирал Манушев.

Приветствие към участниците във форума отправи и посланикът на САЩ у нас Н. Пр. Джеймс Уорлик.

По време на симпозиума български и американски сержанти ще споделят идеи и опит за развитието на сержантския корпус и ще обсъдят теми, свързани с обучението и професионалното развитие на сержантите на двете страни. Акцент в дискусиите ще бъдат и въпроси на лидерството и мотивирането на подчинените в мирно време и по време на мисия.


Съорганизатори на симпозиума са дирекция „Управление на човешките ресурси” и Съвместното командване на силите, както и Командването на войските на САЩ в Европа и Офиса за военно сътрудничество към американското посолство в София.

В симпозиума участват от българска страна сержанти/старшини от Съвместното командване на силите, Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Военна полиция и представители на професионалните сержантски/старшински колежи, а от американска - главните сержанти на Командването на войските на САЩ в Европа, Военновъздушни сили на САЩ в Европа, Военноморските сили на САЩ, Националната гвардия на щата Тенеси и на Корпуса на морската пехота.


На откриването присъстваха командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов, командирите на Сухопътните войски и на Военновъздушните сили генерал –майор Стефан Василев и генерал-майор Константин Попов и директорът на служба „Военна полиция” бригаден генерал Данчо Дяков.

Времето