Международна научна конференция на тема „Авиацията в съвременната геополитика и стратегия на Европейския съюз, НАТО, коалициите и държавите” ще бъде открита в Централния военен клуб

Международна научна конференция на тема „Авиацията в съвременната геополитика и стратегия на Европейския съюз, НАТО, коалициите и държавите” ще бъде открита в Централния военен клуб
Международна научна конференция на тема „Авиацията в съвременната геополитика и стратегия на Европейския съюз, НАТО, коалициите и държавите” ще бъде открита утре, 11 април, в Централния военен клуб в София. Двудневният форум се провежда под патронажа на президента и върховен главнокомандващ въоръжените сили на Република България Росен Плевнелиев и е организиран от Военновъздушните сили на Република България и Фондация „Български ВВС”. В откриването на конференцията ще участват заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов.

Във форума ще участват представители на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Командването на Военновъздушните сили, Фондация „Български ВВС”, Военна академия „Г.С.Раковски”, Българска академия на науките, Технически университет – филиал Пловдив, Асоциация на българските авиокомпании, Института по отбрана и др. Сред участниците, представящи чуждестранни организации, ще бъдат представители на Евроконтрол, Европейската комисия и Европейската космическа агенция, и Международния инвестиционен фонд.

Дискусията по време на конференцията ще се фокусира върху дефинирането на управленски препоръки по управление на въздушното пространство, летищните комплекси и използването на авиацията и съвременните високотехнологични постижения като инструмент за формиране на геополитики и стратегии на ЕС, НАТО, коалициите и държавите.

Международната научна конференция е посветена на 100-годишнината от първия боен полет на българската авиация на 16 октомври 1912 г. По повод важната за историята на военната авиация годишнина, в 18.00 ч. на 11 април в Централния военен клуб ще бъде представена монографията „История на българската военна авиация”, а от 9.00 ч. на 12 април - Международния ден на авиацията и космонавтиката, в Централния военен клуб ще се състои церемония по валидиране на пощенска марка, посветена на юбилейната годишнина.

На 16 октомври 1912 година е първото бойно кръщение на българската авиация в небето над Одрин по време на Балканската война. Датата е знаменателна не само за българската, но и за световната авиация и въздухоплаване. Тогава двама български летци, поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев, осъществяват първия боен полет в Европа, който ще се запише в авиационната история като първото европейско бойно използване на самолета.

Официалното откриване на международната научна конференция на тема „Авиацията в съвременната геополитика и стратегия на Европейския съюз, НАТО, коалициите и държавите” ще се състои от 9.00 часа на 11 април 2012 г. в Централния военен клуб в София.

Времето