Официално посещение у нас на председателя на Военния комитет на Европейския съюз генерал Патрик де Рузие

Официално посещение у нас на председателя на Военния комитет на Европейския съюз генерал Патрик де Рузие
Председателят на Военния комитет на Европейския съюз генерал Патрик де Рузие пристига на 25 март (понеделник) на официално посещение в Република България по покана на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов.

Генерал Патрик де Рузие ще бъде посрещнат с пълен военен церемониал пред Паметника на незнайния воин, след което в Министерството на отбраната ще се проведат срещи с министъра на отбраната Тодор Тагарев и с началника на отбраната генерал Симеон Симеонов.

Председателят на Военния комитет на Европейския съюз ще изнесе публична лекция на тема „Европейската сигурност и отбрана на критичен кръстопът“ във Военна академия „Г. С. Раковски“. След предвидената дискусия по поставените в лекцията въпроси, генерал Симеон Симеонов и генерал Патрик де Рузие ще дадат кратък брифинг за представителите на медиите.

Церемонията по официалното посрещане на председателя на Военния комитет на Европейския съюз ще се проведе от 08.40 ч. на 25 март 2013 г. пред Паметника на незнайния войн.

Публичната лекция на генерал Патрик де Рузие ще започне в 11.00 ч. на 25 март в аула „Раковски“ на Военната академия.


* * *

Биографична справка на Генерал Патрик де Рузие, председател на Военния комитет на Европейския съюз

Генерал Патрик де Рузие е роден на 11 май 1955 г. в град Дижон, Франция.

През 1979 г. завършва Военновъздушната академията на Франция, а през 1994 г. и Националния военен колеж в Париж.

По време на своята военна кариера той участва в редица военни операции като командир от ВВС, служи в Щаба на Военновъздушните сили и в Щаба по отбраната на Франция. Бил е заместник на френския старши национален представител в Центъра за военновъздушни операции в град Виченца, Италия, по време на операцията в Косово. Участва като съветник в първото френско оперативно подразделение към Централното командване на САЩ в Тампа, Флорида, по време на операцията в Афганистан.

През 2008 г. е назначен за военен представител на Франция във Военния комитет на ЕС в Брюксел, а по-късно поема функциите на френски военен представител във военните комитети на НАТО и на ЕС.

През 2010 г. е назначен за главен инспектор на Въоръжените сили в Министерството на отбраната и е повишен в звание „генерал“.

По предложение на началниците на отбраната на страните от ЕС, през 2012 г. Съветът по външните работи назначава генерал Патрик де Рузие за председател на Военния комитет на ЕС.

Генерал Патрик де Рузие е носител на високи френски и чуждестранни военни отличия.

Женен, има пет деца.