Тържествено честване на празника на Съвместното командване на силите

Тържествено честване на празника на Съвместното командване на силите
Личният състав на Съвместното командване на силите отбеляза своя празник във Военната академия „Г. С. Раковски” на 1 юли. Създадено със заповед на министъра на отбраната през май 2011 г. командването се утвърди като функционално интегрирана структура на оперативно ниво за командване, управление и ръководство на Българската армия, за изпълнение на пълния спектър от мисии на Въоръжените сили на Република България.

В своето приветствие командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов подчерта, че личният състав полага усилия за изпълнение на поставените задачи и изрази увереност, че и занапред ще изпълнява отговорно своите задължения. За постигнати високи резултати в служебната дейност със заповеди на министъра на отбраната и началника на отбраната бяха наградени 15 военнослужещи от щаба на СКС и подчинените му военни формирования.

Личният състав на СКС и присъстващите на празника бяха поздравени от началника на отбраната генерал Симеон Симеонов и постоянния секретар на отбраната Добромир Тотев.

В своето приветствие генерал Симеонов подчерта, че създаването на Съвместното командване на силите е важна крачка в развитието на Българската армия при изпълнение на новите задачи, произтичащи от приемането на Република България за пълноправен член на НАТО през 2004 г. и в изпълнението на Плана за развитие на Въоръжените сили.

Постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев отбеляза, че свързването на СОК и логистиката на Българската армия преди две години е било голямо предизвикателство. Той заяви, че Командването напълно оправдава своето създаване при изпълнението на широкия спектър от поставени задачи.

Сред гостите на тържеството бяха още заместник-началниците на отбраната - генерал-лейтенант Стефан Василев и контраадмирал Георги Георгиев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, заместник-командирите на Военновъздушните и Военноморските сили - бригаден генерал Румен Радев и комодор Димитър Денев, заместник-главният инспектор на МО о. р. контраадмирал Валентин Гагашев, началникът на Военната академия „Г. С. Раковски“ комодор Димитър Ангелов, заместник-началникът на Военномедицинска академия полковник Александър Парашкевов, директори на дирекции и служби от Министерството и Щаба на отбраната, членове на Асоциацията на военните аташета, командири на бригади и бази от видовете въоръжени сили, командирите на подчинените на СКС военни формирования.