Първо заседание на Съвета по отбрана под ръководството на министъра на отбраната Ангел Найденов

Първо заседание на Съвета по отбрана под ръководството на министъра на отбраната Ангел Найденов
На редовно заседание днес, 4 юли, Съветът по отбрана, председателстван за първи път от министъра на отбраната Ангел Найденов, разгледа предложения за изменение и допълнение на Плана за развитие на Въоръжените сили на Република България.

Внесените за разглеждане промени са необходими за запазване на оперативните способности на военните формирования за изпълнение на определените им мисии и задачи.

Членовете на съвета единодушно одобриха предложението за отмяна на планираната реорганизация на 68-ма бригада „Специални сили“ и нейното запазване като структура и състав. Те приеха и предложението за отлагане на реорганизацията на авиобазата Безмер и авиационния полигон.

Съветът разгледа и възможността за възстановяване на военното формирование в гарнизон Враца. За целта се създава работна група, която в двуседмичен период ще представи допълнителна финансова обосновка, със съответни разчети, етапи и график за реализацията на това предложение. Ще бъде изяснен и ангажиментът, който могат да поемат областната и общинската администрация на Враца за възстановяване на инфраструктурата в района на формированието.

Въз основа на становищата на членовете на съвета министърът на отбраната Ангел Найденов възложи да бъде изготвен окончателен проект за изменения в Плана за развитие на Въоръжените сили до 2014 г. Работна група ще продължи със следващи оценки и анализи и на други предложения по Плана.

На заседанието беше одобрено предложение за изменение и допълнение на Наредба № 15, с което да се възстанови правото на летателния и плавателния състав да получава допълнителното си възнаграждение, когато е зачислен на курсове и специализации в страната и чужбина.