Започна съвместната българо–американска подготовка „Тракийско лято – 2013”

Започна съвместната българо–американска подготовка „Тракийско лято – 2013”
Съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято – 2013” се провежда от вчера, 7 юли, и ще продължи до 22 юли 2013 г. в района на град Пловдив. В нея участват сили и средства от Министерството на отбраната, Българската армия, Министерството на вътрешните работи и Военновъздушните сили на САЩ в Европа.

От американска страна в подготовката участват транспортни самолети С-130 „Херкулес“ и С–21, както и до 150 американски военнослужещи, а от българска страна - транспортен самолет С – 27 J „Спартан“, един зенитно-ракетен дивизион, специализирано подразделение на Министерството на вътрешните работи и до 550 военнослужещи. От тях около 350 са от състава на 68-ма бригада "Специални сили" на Сухопътните войски.

По време на подготовката ще се изпълняват дневни и нощни учебно-тренировъчни и бойни парашутни скокове от самолети С-130 J „Херкулес” и С– 27 J „Спартан“. Българските и американските екипажи ще извършват тактически полети на малка височина, превоз на войски и товари, стоварване на тактически въздушни десанти и доставка на хуманитарна помощ за бедстващо население.