Министърът на отбраната Ангел Найденов представи първите стъпки, предприети в реализиране на приоритетите в дейността на ведомството

Министърът на отбраната Ангел Найденов представи първите стъпки, предприети в реализиране на приоритетите в дейността на ведомството
Осигуряване на условия за изпълнение на конституционно възложените отговорности и задачи на Министерството на отбраната, структурите на подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, изпълнение на съюзните ангажименти, които нашата страна е поела като страна-членка на НАТО и ЕС, трансформацията и модернизацията на въоръжените сили, и възстановяването на престижа на военната професия – това са основните приоритети , които министърът на отбраната Ангел Найденов открои днес, 8 юли, на първата пресконференция на новото политическо ръководство на Министерството на отбраната. В нея участваха заместник-министрите на отбраната Иван Иванов и Неджми Али, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, началникът на политическия кабинет на министъра Иван Жерков и постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев.

Пакетът от Целите за способностите на силите, утвърден тази година на срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, проведена през юни в Брюксел, включва 56 цели на стойност малко над 2 милиарда и 300 милиона лева, припомни министър Ангел Найденов. Те ще бъдат изпълнявани в периода 2014 г. - 2028 г., като 39 от тях са прехвърлени от предишни периоди поради неосигуряване на необходимите финансови средства за тяхната реализация. „Ще предложим на Министерския съвет и Народното събрание Програма за инвестиции в модернизирането и превъоръжаването на въоръжените сили в съответствие с този амбициозен пакет от цели за изграждане на способности на силите“, посочи министърът на отбраната.

По отношение на трансформацията на въоръжените сили министър Ангел Найденов открои тяхната професионализация и модернизация, с възстановяване на баланса между цивилната и военната експертиза. Той посочи, че още на първото заседание на Съвета по отбрана под негово ръководство са обсъдени предложения за изменения и допълнения на Плана за развитие на въоръжените сили -2014 г. , който е предвиждал съкращаване на личния състав с близо 2 000 души. Министър Найденов подчерта, че членовете на съвета са приели единодушно да бъде отменена реорганизацията на бригада Специални сили, което ще доведе до запазването на близо 300 военнослужещи и цивилни служители, както и да бъде отложена реорганизацията на авиобазата в Безмер, която засяга около 200 души. Прието е и предложението за възстановяване на военното формирование във Враца с общ състав около 250 военнослужещи. Даден е срок на работна група, под ръководството на заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев, да представи до следващото заседание на Съвета по отбрана на 22 юли прецизен финансов разчет и график на дейностите по възстановяване на формированието.

Ще бъде отложена и реорганизацията на 7 бази на бригада „Логистика“, в които са заети близо 700 военнослужещи и цивилни служители, съобщи министър Ангел Найденов. „Това означава отлагане на сроковете, в които трябва да бъдат освободени базите“, подчерта той и разясни, че в базите се съхраняват 6 465 тона боеприпаси, закупени от 10 частни фирми. Министерството на отбраната ще влезе в преговори с ръководствата на фирмите, за да бъдат споделени разходите по квалифицираната охрана и съхраняването на боеприпасите.

Министър Ангел Найденов посочи първите стъпки, които са предприети в изпълнение и на третия основен приоритет - възстановяването на престижа на военната професия и военната кариера, и грижата за военнослужещите и цивилните служители от структурите на Министерството на отбраната и Българската армия. „До този момент е направено предложение за промени в Кодекса за социално осигуряване, които предвиждат отмяна на въведената през 2012 г. възраст за придобиване право на пенсия на военнослужещите – 52 години за младшите и 54 за старшите и висшите офицерски звания, и съответно 42 - 44 години за летателния състав, екипажите на подводници, парашутисти и водолази“, отбеляза министър Ангел Найденов . „Очакваме това наше предложение да бъде съгласувано от Министерството на труда и социалната политика, което е водещо по отношение на промените в КСО, и да влезе за обсъждане в Народното събрание, заедно с въпросите за замразяване на пенсионната възраст“, уточни министърът на отбраната.

„В процедурата за актуализация на държавния бюджет ще внесем и предложение за отпадане на фиксирането в Закона за държавния бюджет на обезщетението на безработните съпруги на военнослужещи, които изпълняват задачи в мисии в чужбина, така че то да се обвърже с размера на минималната работна заплата“, посочи министър Найденов.

„Няма да правим компромиси с качеството на екипировката, въоръжението и бойната техника за българските контингенти, които участват в мисии зад граница“, заяви министър Ангел Найденов. Той поясни, че вече има образувани две досъдебни производства – едното е за качеството на обувките, предоставени на контингентите в Афганистан, а второто – за общото количество на произведените обувки за Българската армия – над 30 000 чифта. „Очакваме становището на Военноокръжната прокуратура за образуване на досъдебно производство и по отношение на резултатите от приключила проверка на служба „Военна полиция“ за качеството на униформите“, каза министърът на отбраната и допълни, че в момента е в ход и проверка на „Военна полиция“ за качеството на бронежилетките и каските, предназначени за контингентите. Той припомни, че се очакват и резултатите от две комплексни проверки на Инспектората и на звеното за вътрешен одит - - едната е в Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“, последвала проверката, довела до отстраняването на изпълнителния директор на агенцията, а втората – в дирекция „Инвестиции в отбраната“.

Министърът на отбраната съобщи още, че е разпоредил да се направи цялостен одит на 11-те търговски дружества, на които той е принципал, за да се анализира тяхното финансово състояние и дейност.

В отговор на журналистически въпроси министър Найденов съобщи, че стремежът по отношение на бюджета на Министерството на отбраната за 2014 г. е 1,5% от БВП, като това е минимумът, който ще позволи, освен плащанията за текуща издръжка, да бъдат реализирани и проектите за превъоръжаване и модернизация на въоръжените сили. По отношение на задълженията на ведомството към външни фирми, той разясни, че те са в размер на 91 млн. лв. и са натрупани в резултат на дейността на Военномедицинска академия, и трябва да бъде намерен баланс между плащанията по НЗОК и допълнителния приход от републиканския бюджет.

Министърът на отбраната обяви, че ще разпореди да бъде изготвена заповед, с която да се спрат всички дарения за Българската армия и структурите на Министерството на отбраната, с изключение на тези по международни договори. „Смятам, че е неуместно да има дарения от фирми, участващи в обществени поръчки и конкурси, страна по които е Министерството на отбраната“, каза министър Найденов.

Той посочи още, че 7% от служителите в администрацията на Министерството на отбраната са назначени без конкурс като на 27 от тях временните договори са трансформирани в постоянни, а 24-ма, назначени по заместване, все още не са назначени на постоянни длъжности. Министър Ангел Найденов уточни, че няма да се предприемат действия спрямо тези служители, но това е практика, която трябва да се преустанови.