Министърът на отбраната Ангел Найденов участва в срещата на членовете на сдружение „Българска отбранителна индустрия“ във Варна

Министърът на отбраната Ангел Найденов участва в срещата на членовете на сдружение „Българска отбранителна индустрия“ във Варна
Министърът на отбраната Ангел Найденов участва днес, 13 юли, в работна среща на членовете на сдружение „Българска отбранителна индустрия“, която се проведе във Варна.

По време на срещата министър Найденов запозна участниците с инвестиционната политика на Министерството на отбраната и с инициативите, свързани с развитието на отбранително-технологичната индустриална база, в интерес на сигурността и отбраната. „Очаквам днешната дискусията да доведе до конкретни резултати за всички участници, тъй като тя е не само възможност за осъществяване на личен контакт, но най-вече платформа за обмен на идеи и предложения за решаване на проблемите”, каза той.

Министър Найденов отправи молба към представителите на сдружението да направят предложения за промени в Закона за обществените поръчки и Наредбата за възлагане на специални обществени поръчки, които да водят до облекчаване на процедурите, без това да влиза в противоречие с европейските директиви.

В своето изказване той посочи, че има създадена работна група за развитие на технологично-индустриалната база, чиято задача е да работи за промяна на нормативната уредба с цел облекчаване на лицензионните и разрешителни режими.

Министър Найденов каза още, че ръковоството на Министерството на отбраната подкрепя пилотната инициатива на Европейската агенция по отбрана за използване на европейските структурни фондове в областта на отбраната. „Заявили сме желание наши експерти да се включат в работните групи за разработване на Стратегията за интелигентна специализация и изискванията за оперативна програма „Конкурентноспособност и иновации” за следващия програмен период (2014-2020 г.)”, посочи той.

Министър Найденов подчерта, че основните стратегически документи, очертаващи политиката на Министерството на отбраната за развитие на целия сектор - „Стратегия за развитие на българската отбранително-технологична индустриална база и „Стратегия за изследвания и технологии в сигурността и отбраната”, приети през 2012, са останали само на хартия и нямат практическа реализация. „Взаимоотношенията между Министерството на отбраната и предприятията от българската отбранителна индустрия са сведени до нула”, каза той.

В заключение министър Найденов отбеляза, че от страна на ръководството на Министерството на отбраната има готовност да се работи съвместно с отбранителната индустрия и да се увеличи процентът на участие на ведомството с цел реализиране на възможностите на българските компании.

По време на срещата бяха направени изказвания още от съпредседателите на сдружението Николай Ибушев, Петьо Милков и Стефан Воденичаров. Очакванията на бизнеса са свързани предимно със стабиризиране на средата в страната и възможностите за инвестиции и планиране на дейността на дружествата.

Бяха обсъдени още въпроси, свързани с пътищата, способите и механизмите за бъдещото развитие на отбранителната ни индустрия.

В срещата участваха още новоназначеният областен управител на Варна Иван Великов, народни представители от 42-то Народно събрание на Република България и членове на Комисията по отбрана, както и началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Иван Жерков.

***
Сдружението „Българска отбранителна индустрия“ е неправителствена организация на основните производители на военна и специална индустрия в България. То е единственият представител на нашата страна в Асоциацията на Аерокосмическите и отбранителните индустрии в Европа и основен партньор на правителството в разработването и изпълнението на Стратегията за развитието на българската отбранително-технологична индустриална база.

Времето