Авиационната база в Граф Игнатиево отваря врати за посетители по повод 50- годишнината от първия полет на самолет МиГ-21 в България

Авиационната база в Граф Игнатиево отваря врати за посетители по повод 50- годишнината от първия полет на самолет МиГ-21 в България
Авиобазата в Граф Игнатиево ще бъде домакин на честването на 50-годишнината от първия полет на самолет МиГ-21 на българските Военновъздушни сили. На 12 ноември (вторник) в 9.00 ч. авиобазата ще отвори врати за посетители. Официалната церемония ще започне в 10.00 часа пред монумента на самолета. Ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на летците, загинали при изпълнение на служебния си дълг.

Гостите ще имат възможността да се запознаят отблизо с предназначението и летателните характеристики на самолет МиГ-21, с негови агрегати и системи, както и да наблюдават демонстрация на обслужването му от инженерно-техническия състав на базата.

В програмата на празничния ден са включени полети на самолети МиГ-29, „Пилатус“ PC-9M и L-39.

От 11.00 ч. е премиерната прожекция на филм, посветен на самолет МиГ-21 и неговата история в българските Военновъздушни сили. Изпълнители от Представителния ансамбъл на въоръжените сили ще поднесат своя поздрав с концертна програма.

В празничния ден ученици ще сглобят 50 триизмерни хартиени модела на самолет МиГ-21, с помощта на летци и техници от авиобазата.

Специален достъп до района на авиобазата ще бъде осигурен само за акредитирани журналисти. Очакваме ви от 09.00 ч. до 09.40 ч. на 12 ноември 2013 г., заповядайте!

Информация за посетителите: Паркови зони за автомобили ще бъдат осигурени в района около ЖП-гарата на с. Граф Игнатиево. Посетителите ще могат да влизат през източния вход (към ЖП-гарата на селото).

* * *
Точно на тази дата през 1963 г. от 19-ти изтребителен авиационен полк - Граф Игнатиево за първи път в небето на България полита първата приета на въоръжение модификация МиГ-21Ф-13.

Самолет МиГ-21 е фронтови свръхзвуков изтребител, с възможности за бойно използване по въздушни и земни цели денем и нощем във всякакви метеорологични условия. В продължение на 5 десетилетия е гарант за въздушния суверенитет на Република България. На този изтребител са подготвени стотици военни летци и авиационни специалисти.

През годините, във Военновъздушните ни сили постъпват на въоръжение 226 броя МиГ-21 в модификациите: МиГ-21Ф13, МиГ-21Р, МиГ-21ПФ, МиГ-21ПФМ, МиГ-21М, МиГ-21МФ, МиГ-21УМ, МиГ-21бис.

Самолетите се експлоатират на летищата Граф Игнатиево, Добрич, Балчик, Равнец, Узунджово, Доброславци, Габровница и Каменец.

Последната модификация МиГ-21бис е приета на въоръжение в 19-ти изтребителен авиационен полк – Граф Игнатиево на 15 декември 1983 година.