Министърът на отбраната Ангел Найденов коментира актуални въпроси след заседанието на Комисията по отбрана в Народното събрание

Министърът на отбраната Ангел Найденов коментира актуални въпроси след заседанието на Комисията по отбрана в Народното събрание
„Около 250 млн. лв. са необходими за реализиране на програма за интеграция на бежанците в България“, каза министърът на отбраната Ангел Найденов днес, 14 ноември, след заседание на Комисията по отбрана. По думите му разходите, свързани с изхранването и с временното настаняване на бежанците са много малка част от средствата, необходими за интегрирането на хората, получили статут на бежанци. Те включват и средства за здравното им осигуряване, социално подпомагане, трудова реализация и образование. „Когато отправяме исканията си за подпомагане от страна на европейските фондове и европейските структури се имат предвид не само моментните разходи по отношение на храна и подслон за бежанците, но и всички онези разходи, които съпътстват наличието на чуждестранни граждани на наша територия“, разясни той.

Министър Найденов коментира и процедурата за осигуряване на материали, необходими за инженерно-техническото съоръжение в района на българо-турската граница, предвид кратките срокове за изграждането му.„Това са материали, които могат да бъдат закупени и на Софийска стокова борса. Не се безпокойте от гледна точка на темповете",каза той и отбеляза, че ако климатичните условия позволяват, заграждението ще бъде готово по-рано от февруари.

По време на закритото заседание на Комисията по отбрана министър Найденов запозна депутатите с мотивите за смяна в ръководния състав на „ТЕРЕМ“ ЕАД. Основна причина е недоброто финансово и икономическо състояние на дружеството и постъпило предложение на Съвета на директорите за освобождаване на изпълнителния директор на дружеството. В сравнение с минали години загубите на дружеството са се увеличили. „Само за деветмесечието на тази година загубата на ТЕРЕМ и на дъщерните дружества надхвърля 7 млн. лв. Налице е продължаваща декапитализация на дружеството“, посочи министър Найденов.

На заседанието на комисията е обсъдено още предложението за преминаване на Авиоотряд 28 в състава на Министерството на отбраната. Министър Найденов обяви, че това предложение е било отхвърлено от депутатите. Комисията е приела предложенията за изменение и допълнение на Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България, продиктувани от дейностите по влизане в сила на новия Устройствен правилник на Министерството на отбраната, който предвижда и определено административно преструктуриране, поясни министър Найденов.