Министърът на отбраната Ангел Найденов даде висока оценка за действията на българските военнослужещи по време на военноморското учение „Бриз 2014“

Министърът на отбраната Ангел Найденов даде висока оценка за действията на българските военнослужещи по време на военноморското учение „Бриз 2014“
„Всичко, което видях, ми дава основание да дам една много висока оценка и на действията на екипажите, и на начина, по който се отработват отделните епизоди в рамките на учението „Бриз“. Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов днес, 11 юли, по време на Деня за високопоставени гости на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2014“, което се провежда в западната част на Черно море. Министър Найденов посочи като основна цел повишаването на оперативната съвместимост, създаването на способности и подобряването на взаимодействието при кризи между въоръжените сили и 19 държавни ведомства. Той подчерта също, че в рамките на учението се извършва сертификацията на Щаба на ВМС. „Във всеки един от демонстрираните епизоди има голяма доза реалност, което дава възможност да се тренират всички онези кризисни планове, които съществуват и към които, за съжаление, трябваше да се прибягва през последните седмици при случаите на наводнения и последиците от природните бедствия“, каза министърът на отбраната.

„Дължим много на армията и в частност на Военноморските сили и се надявам, че всеки един от министрите, началниците на отбраната и командващите на ВМС ще допринася и ще оставя нещо от себе си, за да имаме въоръжени сили, на които българските граждани ще могат да разчитат“, заяви министър Найденов.

Той коментира и предстоящото сключване на рамково споразумение за вертолетите „Пантер“ и споразумението за интегрирана логистична поддръжка на хеликоптерите „Кугър“. „Стремим се да осигурим необходимите финансови средства, независимо от затрудненията, които има Министерството на отбраната, тъй като поддържането на техниката и възстановяването на бойните способности, техническата годност и експлоатационните възможности винаги са били приоритетни за нас“, заяви министър Найденов.

„Днес се убедихме в готовността и възможностите на Военноморските сили и това ни дава увереност, че активността на нашите ВМС е на ниво“, каза началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов. Той подчерта, че нивото на подготовка на корабите е добро, но е необходимо във връзка с енергийните проекти, които се реализират в Черно море, да бъдат увеличени капацитетът и готовността за осигуряването им. „Най-оптималният вариант за българските Военноморски сили е тип многофункционален патрулен кораб, който да реши проблемите в следващите не по-малко от 20-25 години”, каза вицеадмирал Николов.

По време на ВИП деня на учението „Бриз 2014“ гостите наблюдаваха от борда на фрегата „Верни“ ликвидиране на последиците от терористичен акт, отразяване на атаките на самолети Су-25, атака на подводница с използване на противоподводни бомби, доставка на товар на борда на кораб от вертолет "Пантер", отразяване на асиметрични заплахи, унищожаване на морска мина и стоварване на хора и техника на необорудван бряг.

Военноморското учение с международно участие „Бриз 2014” се провежда от 4 до 13 юли в западната част на Черно море. Българските ВМС участват с над 15 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и над 1000 души личен състав. В учението се включат и два самолета от българските Военновъздушни сили и взвод от Сухопътните войски.

В учението „Бриз 2014” участват ВМС на Турция с подводницата „DOLUNAY”, ракетният катер „MIZRAK”, патрулният катер „TUZLA” и самолет от патрулната авиация CN 235, ВМС на Гърция с патрулен катер „MACHITIS”, ВМС на САЩ с ракетен крайцер „VELLA GULF” и самолет от патрулната авиация P-3C ORION, ВМС на Румъния с фрегатата „REGINA MARIA” и миночистачът „AXENTE”, както и Втора постоянната група противоминни кораби на НАТО с четири кораба: италианската фрегата „AVIERE”, италианският минен ловец „RIMINI”, турският минен ловец „AKÇAY” и английският минен ловец „CHIDDINGFOLD”.

Осемнадесетото издание на учението “Бриз” продължава традицията - да се отработи междуведомственото сътрудничество в многонационална среда, с активното участие на правителствени и неправителствени институции и ведомства в целия процес на планиране, подготовка и ръководство на учението. В „Бриз 2014” се включват Българският Червен Кръст, Главна дирекция “Гранична полиция”, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и Дирекция „Национална система 112” и Областна дирекция Бургас към МВР, Военно медицинска академия – Болнична база за активно лечение – Варна, Център за спешна медицинска помощ – Бургас, Изпълнителна агенция “Морска администрация” към Министерството на транспорта, „Пристанище Бургас” ЕАД, Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”, Басейнова дирекция за управление на водите в черноморския район, “Поддържане чистотата на морските води” АД, „БУРГАС ТАГ СЪРВИС” ЕООД, МБАЛ Бургас АД, Регионална здравна инспекция Бургас, Регионална инспекция по околната среда и водите Бургас, Областна администрация Бургас, Община Бургас.

Основната идея на учението е да се подобри оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите в учението страни чрез отработване участието на военноморски компонент на Многонационално оперативно съединение в операция в отговор на криза и да се сертифицира Щабът на Военноморските сили на Република България за планиране и провеждане на морска операция съгласно критериите на Въоръжените сили на Република България и НАТО.

По време на учението усилията са насочени към усъвършенстване на взаимното разбирателство, доверие и сътрудничество между ВМС на страните - участнички в учението; експериментиране и отработване на различни варианти на управление на ръководени от НАТО многонационални сили; отработване на взаимодействието на ВМС с другите държавни ведомства и неправителствени организации при участие в операция в отговор на криза в многонационална среда, действия при ликвидиране на последици от терористичен акт (борба с пожар и нефтен разлив), съвместна операция по спасяване на море на голям брой бедстващи хора.

Времето