Министърът на отбраната Ангел Найденов пред 26-ия български контингент: Защитихте отново името и честта на българските въоръжени сили

Министърът на отбраната Ангел Найденов пред 26-ия български контингент: Защитихте отново името и честта на българските въоръжени сили
Министърът на отбраната Ангел Найденов и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов участваха днес, 17 юли, в тържествения ритуал по посрещането на военнослужещите от 26-ия български контингент, участвал в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF). Ритуалът се проведе на централния площад в град Ямбол.

„Няма нищо по-хубаво от това да се завърнеш жив и здрав у дома“, каза министър Ангел Найденов в обръщението си към личния състав на контингента. Той поздрави военнослужещите с успешното приключване на мисията и отбеляза, че ръководството на коалиционните сили в Афганистан е дало за пореден път високи оценки за техния труд.

Министър Найденов изтъкна, че в продължение на 6 месеца националната командна структура, ротата за охрана на летище Кандахар, екипите от съветници, военнополицейското формирование и медицинския екип от 26-ти контингент са дали повече от 26 000 ежедневни денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО. Извършвали са действия като сили за бързо реагиране, патрули, проверки на пешеходци и моторни превозни средства, оказвали са медицинска помощ, обучавали са своите колеги от Афганистанската национална армия. Изпълнили са успешно задачите си за поддържане на необходимото ниво на сигурност за провеждане на президентските избори и осигуряването на условия за преход на управлението в Афганистан.

“Коалиционните ни партньори за пореден път се убедиха, че българският войник е образец за безупречност, дисциплина, винаги точен и навреме там, където е необходим”, каза министърът на отбраната. “Нашият български принос е важен и ценен за усилията на международната общност в подкрепа на мира и сигурността в глобален мащаб”, допълни той и заяви: “Защитихте отново името и честта на българските въоръжени сили”.

“Гордейте се с тези достойни воини на България, ваши съграждани, съседи и приятели”, призова министър Найденов гражданите на община Ямбол.

Военнослужещите бяха поздравени и от началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов и заместник-кмета на община Ямбол Стоян Драгнев. Вицеадмирал Николов изказа гордостта си от показания висок професионализъм и заслужените високи оценки и признание от коалиционните ни партньори. Той изтъкна, че българските въоръжени сили достойно изпълняват както националните си задачи, така и съюзническите си задължения.

В слово-отговор националният командир на 26-ия български контингент полковник Тони Трифонов докладва, че 6 месеца след началото на мисията контингентът е изпълнил в пълен обем всички заповядани и произтичащи задачи.

За успешното изпълнение на мисията военнослужещи от контингента бяха отличени с предметни награди от министъра на отбраната Ангел Найденов, началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов, командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев и началника на щаба на Съвместното командване на силите бригаден генерал Стефан Петров.