Министърът на отбраната Ангел Найденов: Спряхме ерозията на отбранителните способности

Министърът на отбраната Ангел Найденов: Спряхме ерозията на отбранителните способности
„За по-малко от 5 месеца изградихме около 30 километра защитно съоръжение на границата“, заяви министърът на отбраната Ангел Найденов днес, 18 юли, в предаването „Денят започва“ на БНТ. „Няма друга структура, която за толкова кратко време, при такива условия и при такива цени да изгради защитното съоръжение“, изтъкна той. Министър Найденов припомни, че още на 9 юли беше положен и последният метър от т. нар. второстепенна ограда – втората линия на съоръжението, по която има 12 реда режеща тел тип „Бруно“, и обърна внимание, че сложното като конструкция и трудно за изпълнение съоръжение е реализирано в изключително неблагоприятни условия заради непрестанните дъждове през последните месеци. „Между 15 и 23 са дните, в които или не можеха да бъдат изпълнявани доставки или не можеше да се работи по съоръжението“, каза министър Найденов. Той подчерта, че министерството на отбраната и Сухопътните войски са били само изпълнители, а изборът на проект и тип на съоръжението са на МВР. „Изграждаме това защитно съоръжение в един изключително трудно достъпен, пресечен терен, в който приближаването на бежанците се забелязва в последния момент и граничните патрули нямат време за реакция“, разясни министър Найденов. Той отбеляза, че има увеличение на броя на бежанците през последните седмици като последица от напрежението в Ирак, Афганистан и Сирия.

Министър Ангел Найденов уточни, че общата стойност на материалите и договорите, въз основа на които се реализира защитното съоръжение, е 7.5 млн. лв. Отделно милион и половина, които са разходи за издръжката, за гориво, амортизация на техниката, за Сухопътните войски, остават за сметка на Министерство на отбраната. За сравнение гръцкото гранично съоръжение, което е с дължина 10 километра, е за над 9,2 млн., подчерта министър Найденов.

„Не оставям никакви мини. Оставям едно чисто поле и имам самочувствието да кажа, че ще изляза от парадния вход на министерството“, заяви министър Ангел Найденов на въпрос за наследството, което оставя за следващия министър. Той подчерта, че е заварил система в изключително тежко състояние по отношение на организационни и технически въпроси. „Пречупихме тази тенденция и спряхме ерозията на отбранителните способности. Върнахме престижа на военната служба и за това говори интересът, който се проявява за служба в армията“, заяви министър Ангел Найденов.

Времето