Министърът на отбраната Ангел Найденов се срещна с посланика на Кралство Дания у нас Н. Пр. Коре Янсон

Министърът на отбраната Ангел Найденов се срещна с посланика на Кралство Дания у нас Н. Пр. Коре Янсон
Министърът на отбраната Ангел Найденов се срещна днес, 18 юли, с посланика на Кралство Дания у нас Н. Пр. Коре Янсон във връзка с приключването на мандата му в Република България. Н. Пр. Янсон, който е в страната ни от 7 години, поздрави министър Найденов за извършеното през последната година и за осъществяваната от ръководството на Министерството на отбраната политика в областта на сигурността и отбраната. Двамата дадоха висока оценка за двустранното военно сътрудничество и изказаха увереност, че възможностите за партньорство между България и Дания ще бъдат развивани и реализирани и в бъдеще.

„Имам всички основания да кажа, че пречупихме тенденцията на влошаване на ситуацията и на ерозия на отбранителните способности и успяхме да върнем мотивацията в хората, които искат да служат в Българската армия“, заяви министър Найденов и припомни критичното състояние на сектора, което беше заварено при встъпването му в длъжност. По време на разговорите беше обсъдено намаляването на разходите за отбрана и инициативата за увеличаването им в контекста на предстоящата през септември Среща на върха на НАТО в Уелс.

Министър Найденов и Н. Пр. Янсон обсъдиха още ситуацията в Украйна, последиците от поредицата санкции, приети в рамките на Европейския съюз по отношение на Русия и отражението им върху нашата страна. Те дискутираха и проекта за придобиване на нов тип боен самолет за българските Военновъздушни сили като министър Найденов изрази надежда, че неговото реализиране ще бъде продължено от следващите министри на отбраната.

На срещата присъстваха също и. д. началник на политическия кабинет на министъра на отбраната Ина Тодорова и полк. Константин Нестеров, заместник-директор на Дирекция „Отбранителна политика“.

Времето