Заместник-министър Орхан Исмаилов: Българското военно образование има добри традиции

Заместник-министър Орхан Исмаилов: Българското военно образование има добри традиции
„Трябва да се запазят добрите традиции във военното образование“, това каза заместник-министър Орхан Исмаилов днес, 11 март, по време на оперативния сбор на началника на Висшето Военноморско училище (ВВМУ) "Н. Й. Вапцаров". Заместник-министър Орхан Исмаилов запозна участниците в сбора с политиката на ръководството на Министерството на отбраната за бъдещото развитие на военното образование. Заместник-министърът подчерта, че не се налага преструктуриране на съществуващата система на военно образование, защото на настоящия етап тя удовлетворява предявените към нея общи изисквания. Съгласно указанията на министъра на отбраната по отбранителната политика, в периода 2015 - 2018 г. военно-образователната система ще бъде ориентирана както към изграждане на съвременни професионални умения, така и към лидерски качества и способности за вземане на отговорни самостоятелни решения.

„Ценим високо водещия опит и принос на ВВМУ в развитието на научните изследвания във все по-актуалния за нас комплекс от теми за морската ни сигурност“, заяви заместник-министър Исмаилов и подчерта, че обучението и научните изследвания тук се привеждат във все по-пълно съответствие с най-новите информационни, научноизследователски и дидактически технологии.

Началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ капитан първи ранг проф. Боян Медникаров посочи, че предстои адаптирането на програмата за обучението на курсантите спрямо съвременните предизвикателства и динамичната обстановка в Черноморския регион, с цел изграждане на необходимите за Военноморските сили способности. Той акцентира върху нерешени въпроси, свързани с неизяснения статут на курсантите, който трябва да бъде регулиран с наредба и възможността да бъде премахната разликата във възнагражденията между цивилните служители от ВВМУ и НВУ и тези от Военна академия и Военномедицинска академия. Заместник-министърът подчерта, че тези казуси ще бъдат разгледани на експертно ниво, за да се решат спорните въпроси.

По време на посещението си във Военноморското училище заместник-министър Исмаилов откри две обновени учебни зали в катедра „Експлоатация на флота и пристанищата“.

Водещи новини

Времето