Българска делегация обсъди опазването на българските военни паметници и гробища в Република Македония

Българска делегация обсъди опазването на българските военни паметници и гробища в Република Македония
Издирването, възстановяването и опазването на българските военни паметници и гробища на територията на Република Македония бяха основни теми на разговорите, проведени по време на посещението на делегация на Министерството на отбраната, водена от заместник-министър Димитър Кюмюрджиев. В Скопие бяха проведени срещи с министъра на труда и социалната политика на Република Македония Диме Спасов и заместник-министъра на отбраната на Република Македония Арбен Лабенища. В Министерството на труда и социалната политика, по повод отбелязването на 100 години от Първата световна война, българската страна изрази желание в периода на отбелязването на годишнината да бъдат предприети конкретни стъпки за възстановяването на български военни паметници и гробища в Република Македония. Изразено бе желание да бъде осигурена възможност за започване на работа на експертната комисия от Министерството на отбраната на България, с подкрепата на експерти от македонска страна, която да издири, направи оглед и опише всички места на територията на Република Македония, където има погребани български военни. Договорено бе българската страна да предостави на Министерството на труда и социалната политика на Република Македония списък с военни паметници и гробища, като бъдат отбелязани приоритетните дейности за периода 2015 - 2016 г.

В Министерството на отбраната на Република Македония също бе поставен въпросът за издирването и възстановяването на български военни паметници и гробища. Потърсено бе съдействие от македонската страна за работата на експертната комисия, чието създаване бе подкрепено от министъра на отбраната на Македония д-р Зоран Йолевски по време на посещението му в България през 2014 г.

Делегацията присъства на панихида в памет на полковник Стефан Илиев, командир на 15-ти Ломски полк, геройски загинал на Червената стена край Битоля на 26 март 1917 г., организирана от Българския културен клуб – Скопие. Панихидата бе отслужена в църквата „Св. Благовещение“, гр. Прилеп, където е бил погребан полк. Илиев. Поднесени бяха цветя на българското военно гробище и офицерските паметници в църквата „Св. Георги“, с. Цапари, Битолско, и германско-българското военно гробище в гр. Прилеп.

Времето