Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов ще участва в пролетните заседания на Военните комитети на ЕС и НАТО

Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов ще участва в пролетните заседания на Военните комитети на ЕС и НАТО
Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов ще участва в пролетната сесия от заседания на Военния комитет на Европейския съюз днес, 19 май и на Военния комитет на НАТО на ниво началници на отбраната в периода 20-21 май. Двата форума ще се проведат в Брюксел, Белгия.

Днес началниците на отбраната от страните-членки на ЕС ще дискутират въпроси, свързани с изграждането и развитието на способности и задълбочаването на отбранителното сътрудничество. Ще бъдат обсъдени и военните операции на Съюза, провеждани в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО), както и предизвикателствата пред сигурността в източната и южната периферия на ЕС.

На 20 и 21 май вицеадмирал Румен Николов ще се включи във второто за годината заседание на Военния комитет на НАТО. Под председателството на генерал Кнуд Бартелс началниците на отбраната ще обсъдят приетия на срещата на върха в Уелс План за готовност за действие, операцията в Афганистан „Решителна подкрепа“ и мисията на Алианса в Косово (KFOR). Сред основните теми на заседанията са и Инициативата за оперативна съвместимост на държавите-партньори и военното сътрудничество с Украйна и Грузия.

Времето