Министърът на отбраната Николай Ненчев: С действията си трябва да докажем, че сме ефективен член на ЕС и надежден съюзник в НАТО

Министърът на отбраната Николай Ненчев: С действията си трябва да докажем, че сме ефективен член на ЕС и надежден съюзник в НАТО
„Истинското предизвикателство за нашата държавност днес е до каква степен ще бъдем ефективен член на Европейския съюз и НАТО, как ще преодолеем сенките от миналото, които ни пречат да изградим една силна европейска държава. Това трябва да е задължение на всеки национално отговорен политик, на всеки един ангажиран в управлението на страната“. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев в обръщението си към участниците в Конференцията „Готови ли сме да защитим ценностите си? Светът между дипломацията и оръжията“, която се проведе днес, 19 май, в Централния военен клуб.

В контекста на засегнатите по време на форума теми министър Ненчев очерта своите намерения в посока утвърждаването на България като силен и надежден съюзник в НАТО и ефективен член на ЕС. Той подчерта, че исканото увеличаване на бюджета за отбрана не е самоцел, а единственият възможен начин за гарантиране на националната сигурност на фона на актуалните предизвикателства.

„Въпросът, който днес стои пред нас, вече не е дали споделяме евроатлантическите ценности, а дали сме готови реално да ги отстояваме и защитаваме“, заяви министър Ненчев и допълни, че е необходимо с действията си да докажем, че сме съюзници не само на думи, но и на дела.

Конференцията „Готови ли сме да защитим ценностите си? Светът между дипломацията и оръжията“ се провежда под патронажа на министрите на отбраната и на външните работи и е организирана от Института за демокрация и стабилност в Югоизточна Европа и Фондация „Конрад Аденауер“. Специален гост на форума е генерал Джоузеф Ралстън , върховен главнокомандващ на Обединените сили на НАТО в Европа (2000-2003). В конференцията участваха още бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов, посланици и представители на политическите партии и на неправителствения сектор.

Времето