Народното събрание прие „Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2020“

Народното събрание прие „Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2020“
Със 106 гласа „за“ Народното събрание прие „Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2020“ днес, 25 ноември. Тя е основополагащ политически документ за провеждането на отбранителната политика на държавата в следващите пет години, който запълва създадения вакуум след завършилото изпълнение на Плана за развитие на Въоръжените сили до 2014 г.

В Програмата са отчетени настъпилите изменения в средата за сигурност в непосредствена близост до нашата територия. Посочени са областите от способности на въоръжените ни сили, които трябва да се развиват приоритетно, за да сме в състояние да отговорим адекватно на предизвикателствата пред сигурността на страната ни. В документа е определена числеността на Въоръжените сили и резерва – не по-малко от 37 000 и не повече от 40 000 души.

Програмата предвижда запазване на социалните придобивки на военнослужещите и социалният им статут, както и осигуряване на стабилност и перспектива за кариерното им развитие. Особено внимание е обърнато на модернизацията на въоръжените сили и създаването на условия за стартиране на основните инвестиционни проекти, свързани с конкретни военни способности.