Колективен трудов договор беше подписан в Министерството на отбраната

Колективен трудов договор беше подписан в Министерството на отбраната
Колективен трудов договор със срок на действие две години беше подписан в Министерството на отбраната днес, 29 декември 2015 г. за 12-ти пореден път. Подписи под документа положиха министърът на отбраната Николай Ненчев, председателят на Федерацията на независимите синдикати от отбраната „Българска армия” (ФНСО „БА”) Георги Братованов и председателят на Национален синдикат „Отбрана” Тодор Воденов. Наред с него, беше подписано и Споразумение относно представителните и защитните функции на синдикатите с оглед интересите на цивилните служители по служебно правоотношение, работещи в Министерството на отбраната и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната.

Двата документа са пример за конструктивен дух, добрия тон и толерантност в социалния диалог, които продължават да бъдат водещи принципи при осъществяването на партньорството между страните. Около това се обединиха министърът на отбраната Николай Ненчев и представителите на синдикалните организации. „И в бъдеще бихте могли изцяло да разчитате на нашето партньорство. Вярвам, че нашият диалог ще се задълбочи, ще имаме конкретни резултати, ще обсъждаме всеки конкретен случай“, каза министърът на отбраната Николай Ненчев.

Председателите на синдикатите благодариха на експертите и специалистите от Министерството на отбраната и на синдикалните членове, участници в работните групи, за това, че са успели да постигнат баланс между интересите на различните страни.

Новият Колективен трудов договор влиза в сила от 1 януари 2016 г. и важи за срок от две години. Той е рамков за Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. С него се уреждат трудовите и осигурителните отношения и въпросите на жизненото равнище на цивилните служителите по трудово правоотношение – синдикални членове на Федерацията на независимите синдикати от отбраната „Българска армия” и Националният синдикат „Отбрана”, които работят в посочените структури.

Водещи новини

Времето