Министърът на отбраната Николай Ненчев: Силно променената среда за сигурност изисква конкретни стъпки и в образователната система

Министърът на отбраната Николай Ненчев: Силно променената среда за сигурност изисква конкретни стъпки и в образователната система
Една сериозна реформа във военното образование, която отговаря на нуждите на Въоръжените сили, ще даде положителни резултати, повече спокойствие и повече основание за сигурност. Това каза днес, 14 март, министърът на отбраната Николай Ненчев по време на кръгла маса на тема „Образователната политика на Министерството на отбраната и отговорностите към националната сигурност“.

На дискусионния форум днес министър Николай Ненчев посочи, че силно променената среда за сигурност изисква конкретни стъпки, включително и свързани с образователната система. Министърът на отбраната заяви, че се удвоява броят на приеманите курсанти през учебната 2016-2017 г. Той посочи още, че друга възможност за комплектуване на Българската армия е офицерите, освободени от военна служба, да могат да се приемат отново на служба, ако от освобождаването им не са изминали 10 години и имат не по-малко от 5 години до навършване на пределната възраст за военното звание, изискващо се за заемането на длъжността.

Във форума участва и генерал-лейтенант Константин Попов, началник на отбраната. Той изтъкна, че Българската армия като един от основните стълбове на държавността, трябва винаги да бъде подготвена, за да бъде в полза и на България, и на обществото. Началникът на отбраната сподели още, че разчитаме на подкрепата на народните представители във финансов план, както и като разбиране за българския военнослужещ.

Заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов, участник в кръглата маса каза, че като представител на Народното събрание е готов да чуе идеи за законодателни промени, за бюджетни промени и да лобира тези идеи да се осъществят. Той добави още, че кадровото обезпечаване е изключително важно и начинът, по който се обучават младите хора, а дефицитът на кадрите и преодоляването му е един от най-важните въпроси.

В кръглата маса участва и Милен Михов, член на Комисията по отбрана в Народното събрание, който отговори на въпроси, свързани със средата за сигурност и бежанската криза. По думите му, трябва да бъде осигурено всичко, което е необходимо за охрана на българската граница, защото цената, която днес се плаща за сигурността ни, е гаранция за свобода в бъдеще.

Времето