Министрите на отбраната на България и Гърция обсъдиха бежанската криза и засиления мигрантски поток

Министрите на отбраната на България и Гърция обсъдиха бежанската криза и засиления мигрантски поток
„Проблемът с бежанците е на цяла Европа и ние смятаме, че всички страни трябва да се обединят за решението му. Необходимо е да се действа солидарно и да се търсят механизми за подпомагане на държавите, които са подложени на най-силен мигрантски натиск“. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев след разговорите с министъра на националната отбрана на Република Гърция Панос Каменос. Срещата, която се проведе в Атина днес, 7 април, е в продължение на добросъседските визити в държавите, граничещи с нашата страна. Министър Ненчев вече проведе такива срещи с колегите си от Република Македония, Република Сърбия и Румъния.

„Подкрепяме Гърция в усилията й да контролира миграционния поток, насочен към и от нейната територия“, заяви министър Ненчев. Той посочи, че нашите две страни трябва да имат готовност за увеличаване на бежанската вълна, което изисква още по-активно общо сътрудничество и много задълбочен експертен контакт. Министър Ненчев запозна гръцкия си колега с вече проведените и предстоящите съвместни тренировки на българските въоръжени сили и органите на МВР.

Министър Ненчев и министър Каменос обсъдиха провеждането на разговори на ниво контактни групи за успешната организация между българските и гръцките въоръжени сили за пълно съдействие и евентуални общи операции във връзка със засилване на бежанския натиск. Те се съгласиха, че на предстоящата неформална среща на министрите на отбраната и на външните работи в Люксембург трябва да се определят общи координиращи действия за спазване на сключеното споразумение между Европейския съюз и Турция за ограничаване на мигрантската криза.

По време на разговорите между делегациите беше договорено осъществяването на тристранна среща на министрите на отбраната на България, Гърция и Румъния с цел изграждане на единна платформа за защита на региона. В рамките на визитата беше посетен Център за настаняване на мигранти в района на Пирея.

Времето