Министърът на отбраната Николай Ненчев: Още военнослужещи ще бъдат включени в охраната на външната граница на Европейския съюз

Министърът на отбраната Николай Ненчев: Още военнослужещи ще бъдат включени в охраната на външната граница на Европейския съюз
„Имаме готовност от сряда да изпратим допълнително военнослужещи, които да се включат в охраната на границата“. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев пред журналисти на Учебен полигон „Ново село“ след откриването на тактическото учение „Ответен удар 16“ днес, 11 април.

„Направихме всичко възможно българските военнослужещи да бъдат подготвени, провеждаме тренировки и общи учения с колегите от МВР, а със съседните държави провеждаме срещи на политическо ниво“, заяви министър Ненчев. Той съобщи, че се обсъжда и съвместно учение на българо-гръцката граница с гръцки военнослужещи.

Министърът на отбраната Николай Ненчев подчерта, че Сухопътните войски изнасят най-голямата тежест, включително и по охраната на границата, затова ще се прави всичко възможно те да бъдат добре оборудвани, включително и с ново въоръжение.

„Още 300 военнослужещи допълнително ще бъдат включени в охраната на външната граница на Европейкия съюз“, съобщи пред медиите на откриването на учението „Ответен удар 16“ министър-председателят Бойко Борисов. „Българската страна полага сериозни усилия и отделя огромни средства за охраната на близо 1000-километровата външна граница“, добави още премиерът.