Книгата „Каймак-Чаланъ“ бе представена във Военната академия

Книгата „Каймак-Чаланъ“ бе представена във Военната академия
Началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, Военната академия „Георги Стойков Раковски“ и Националният комитет „100 години Каймакчаланска епопея“ представиха книгата „Каймакъ-Чаланъ“ днес, 14 април, патронния празник на академията. В присъствието на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на отбраната Николай Ненчев, председателят на Комисията по отбрана в 43-то Народно събрание (о.з.) ген. Михо Михов, Симеон Сакскобургготски, министър-председател в периода 2001 – 2005 г., с представянето на книгата „Каймакъ-Чаланъ“ на Красимир Узунов приключи отбелязването на Патронния празник на Военната академия и 104-ата й годишнина. С участието на представителна гвардейска част се състоя военен церемониал по поднасяне на венци пред Паметника на випуските на Военното училище. Във военния параклис „Св. Архангели“ бе почетена паметта на загиналите български кадрови офицери.

„Какво по-смислено и какво по-стойностно от това – на празника на Военна академия, да бъде представена една книга. Книга, която описва една победоносна Българска армия. Книга, която описва войници и офицери с победоносно съзнание, висок дух и готовност за саможертва“, каза началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов в приветствието си към присъстващите.

„Само народ който има памет, има бъдеще. Истински съм развълнуван от факта, че в тази зала, също както преди сто години, един до друг са събрани потомците на командирите и войниците, които някога бранеха пределите на България“, каза в словото си президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев.

В зала „Тържествена“ на Военната академия дойдоха и много наследници на героите от Каймакчаланската епопея от различни краища на България, представители на местната власт и на академичната общественост, общественици, висши военни.

Времето