Народното събрание прие днес изменения и допълнения в Закона за Военната полиция

Народното събрание прие днес изменения и допълнения в Закона за Военната полиция
Народните представители приеха днес, 20 октомври, предложените от Министерския съвет изменения и допълнения на Закона за военната полиция. Те регламентират задълженията и правомощията на органите на служба „Военна полиция” – пряко подчинена на министъра на отбраната, и на военнослужещите от военнополицейските формирования в Българската армия.

С приетите изменения и допълнения подробно се регламентира оперативно-издирвателната дейност на служба „Военна полиция“. Прецизират се разпоредбите, свързани с антитерористичната дейност, дейностите по осъществяването на противопожарен контрол, разследването на авиационни произшествия и инциденти с военни въздухоплавателни средства. Детайлно се регламентират случаите и възможностите за употреба на оръжие и помощни средства от органите на служба „Военна полиция” и военнослужещите от военнополицейските формирования, като безусловно се въвежда принципът на „абсолютната необходимост”.

Приетите текстове в закона не дават повече правомощия на военната полиция, не се променя и не се разширява обхватът на извършваните дейности. Те отговорят на решения на Европейския съд по правата на човека.