Екипажът на фрегатата „Верни” проведе специализирана подготовка в рамките на участието си в операция на НАТО в Средиземно море „Sea Guardian”

Екипажът на фрегатата „Верни” проведе специализирана подготовка в рамките на участието си в операция на НАТО в Средиземно море „Sea Guardian”
Екипажът на фрегата „Верни” проведе специализирана подготовка през първия етап от участието си в операция на НАТО в Средиземно море „Sea Guardian”. По време на прехода от Пункт за базиране Бургас до военноморска база Суда, на остров Крит, Гърция, фрегата „Верни” изпълни задачи по наблюдение на морските превози и другите дейности в района на плаване. При престоя на кораба във военноморска база Суда от 30 октомври до 6 ноември 2016 г. екипажът извърши непосредствена подготовка за следващия етап, важна част от която беше специализираното обучение на групата за проверка на кораб-нарушител. То се проведе в „Учебния център на НАТО за контрол на корабоплаването” (NMIOTC) в периода 31 октомври - 4 ноември 2016 г. Основен акцент бе поставен на психологическите и етичните особености при проверка на кораб, както и на аспекти на международното морско право, свързани с участието в морски операции. Освен теоретичната част, групата премина практически занятия по боравене с оръжие в тесни пространства, техники за претърсване на кораб и на членове на екипажа на кораб-нарушител.

На 6 ноември 2016 г. военнослужещите на фрегатата „Верни“ се възползваха от възможността да упражнят правото си на глас в откритата в град Ханя секция за провеждане на избори за президент, вицепрезидент на Република България и национален референдум.

Днес, 7 ноември, започна вторият етап от участието на фрегата „Верни” в операцията на НАТО в Средиземно море „Sea Guardian”. Пред екипажа са поставени конкретни задачи по наблюдение на надводната обстановка и осигуряване на безопасността на корабоплаването в района на операцията. Тези задачи ще бъдат изпълнявани съвместно с други кораби от съюзни държави.