Министърът на отбраната Стефан Янев награди аташето по отбрана на САЩ полковник Джеймс Кроухърст

Министърът на отбраната Стефан Янев награди аташето по отбрана на САЩ полковник Джеймс Кроухърст
България отдава стратегическа важност на връзките си със Съединените щати. Дълбоко ценим сътрудничеството както с Посолството на САЩ в София, така и с екипа на военния аташе. Това заяви министърът на отбраната Стефан Янев днес, 25 април 2017 г., на церемонията по награждаване на полковник Джеймс Кроухърст, аташе по отбраната на САЩ в Република България, с награден знак „За принос към Министерството на отбраната“. По думите на министър Стефан Янев - полковник Кроухърст е бил за пример с неговата отдаденост към работата и ангажименти към всички съвместни проекти и наградата е признание за неговите високи постижения. Министър Стефан Янев поздрави и пожела успешна работа и на новия аташе по отбраната на САЩ – полковник Шанън Джонсън.

„Благодаря лично на министър Янев и на всички български колеги, с които съм работил, за ползотворната съвместна дейност през годините“, каза в отговор полковник Джеймс Кроухърст. Той подчерта, че българските военнослужещи са ценни и достойни хора, които заслужават уважение.

Заместник-посланикът на САЩ в България Мартина Стронг също благодари на досегашния аташе по отбраната на САЩ за усилията му в изграждането на отлични партньорски взаимоотношения с България.

По-рано днес началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев се срещна с полковник Джеймс Кроухърст и изказа благодарност за личния му принос в развитието на двустранното военно сътрудничество. Генерал-лейтенант Боцев подчерта ангажимента на Щаба на отбраната към повишаване мотивацията на личния състав на Българската армия и издигането на престижа на военната професия. Полковник Кроухърст поздрави началника на отбраната на Република България за неговата амбиция в подкрепа развитието на българските военнослужещи, доказана във военната му кариера.

На срещата бе представен новият аташе по отбраната на САЩ в България – полковник Шанън Джонсън. Началникът на отбраната го запозна с основните проекти за модернизация на Българската армия и с бъдещата дейност по развитието на Въоръжените сили. Той акцентира върху съвместните подготовки и учения с участието на български военнослужещи през 2017 г.